Explicit staking – a Chainlink és a hibrid okosszerződések modellje

A Chainlink három év alatt a kripto ökoszisztéma egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált. Az általuk fejlesztett technológiát, amely lehetővé teszi külső forrásból származó adatok beépítését a programozható okosszerződésekbe, mára több mint 300 projekt használja. A decentralizált pénzügy (DeFi) olyan kritikus komponensévé vált, hogy maga Vitalik Buterin is úgy nyilatkozott róluk, hogy az általuk kínált technológia az egyik legfontosabb fejlesztések közé tartozik a kriptoszektorban. Mindeközben a Chainlink natív tokenje, a LINK, az egyik legnagyobb piaci kapitalizációjával rendelkező kriptovalutává nőtte ki magát.

A Chainlink 2.0 egy új koncepciót vezet be most, amit ‘explicit staking’-nek neveztek el. A változtatás lényege, hogy második szintű megbízható oracle node-kat állítanak működésbe a hálózat felügyeletére.

Mai írásunkban a Consensus 2021 konferencián is előadó Sergey Nazarov-val, a Chainlink CEO-jával készített interjút közöljük.

Mik ezek a hibrid okosszerződések?

Mit tudsz arra kérdésre válaszolni, hogy “Képes vagy olyan hibrid okosszerződéseket készíteni, ami bizonyítja, hogy valaki átfestette a házad, és az megfelelő kék színt kapott?

Hibrid okosszerződéseket bármilyen témában lehet írni, amit egy láncon kívüli adatforrás igazolni tud, hogy valós. Habár eddig még nincs elég megbízható adatforrás, amely bizonyítani tudná a ház megfelelő színét, ha lenne kereslet erre, és előállítható lenne az az adat, akkor hibrid okosszerződést simán lehetne alkalmazni az elszámolására, miután a decentralizált oracle hálózat validálta az adatok helyességét.

Említetted, hogy a hibrid okosszerződések forradalmasítani fogják a DeFi-t. Mit értesz ez alatt?

A hibrid okosszerződések a determinisztikus megbízható, biztonságos és transzparens on-chain kódot kombinálják a valós világból származó off-chain, azaz láncon kívüli eseményekkel. Ez az okosszerződések technológiai evolúciójának a következő lépése. A DeFi a legjobb példa rá. Vannak olyan pénzügyi termékek, amelyek transzparensen lehet kezelni a láncon belül, de interakcióra van szüksége a láncon kívüli világi eseményekkel, például ár adatokkal. Mivel egyre több külső adatot kell validálni és kezelni az on-chain hálózatban, egyre több ilyen DeFi okosszerződést kell indítani. Ez egyértelműen jelzi a decentralizált szolgáltatások iránt növekvő igényt, ami képes off-chain adatok integrálására is. Ez a kulcs döntési faktor táplálja a hibrid okosszerződések ököszisztémájának a növekedését.

Hogyan lehet a Chainlink ököszisztéma résztvevőit arra ösztönözni, hogy megbízhaó oracle szolgáltatásokat nyújtsanak, és kerüljék az információs asszimetria terjedését?

Azt a kripto-közgazdasági modellt, amely a Chainlink hálózatot biztosítja, implicit és explicit ösztönzők is vezérlik. Az implicit ösztönzőket az olyan hálózatokon is alkalmazzák mint a Bitcoin. A Bitcoin hálózat bányászai együttesen biztosítják a protokoll biztonságát, és erős gazdasági ösztönzők vannak arra, hogy fenntartsák a specializált ASIC bányászgépek értékét, hiszen ezzel a jövőbeli bevételeiket biztosítják. Bármilyen rosszindulatú tevékenység a jövőbeli bevételeik és tőkéjük leértékelődéséhez vezetne. Pont ez a fő oka annak, hogy a bitcoin hálózat már több mint egy évtizede probléma nélkül működik.

A Chainlink hasonló gazdasági ösztönzőket alkalmaz, amellyel garantálható a pontos és megbízható adat az okosszerződések blokklánc hálózatokon átívelő működéséhez. Ami pedig az explicit ösztönzőket illeti, a mostani Chainlink 2.0 fehérkönyv leírta, hogy az explicit staking modell jelentősen növeli a kripto-gazdasági modell biztonságát a szuper-lineáris staking által.

Chainlink hibrid okosszerződések

Chainlink és más blokkláncok integrációja

Milyen előnyöket kínálnak a Chainlink-nek az olyan decentralizált adattároló szolgáltatók mint a Filecoin? Mit mentenek el ott, ami nincs meg a blokkláncon?

A blokkláncok között, mint amilyen a Chainlink oracle infrastuktúrája és a Filecoin decentralizált adattároló szolgáltató, egy teljesen decentralizált Web 3.0 technológiai stack kezdett el kiépülni, amelyben az okosszerződések egy teljesen megbízható státuszváltozás felügyeletet biztosítanak, biztosítják a hozzáférés-menedzsmentet és a privát kulcshoz a hozzáférést. A Chainlink és a Filecoin nagyon jól együtt tud működni. A Chainlink lehetővé teszi az adat inputot a Filecoinba hosszútávon is, illetve egy gateway-ként működik többféle lánc okosszerződéséhez is, amely adatokat vásárol a Filecoinból.

Milyen üzletfejlesztési tervei vannak a Chainlinknek? Milyen együttműködések alakultak ki a Chainlink Labs és a többi csapat között?

Mivel engedélymentes keretrendszerként használható az oracle hálózatok építéséhez, nagyon sok fejlesztőcsapat kezdi el használni a Chainlink blokkláncot. Ugyanis a Chainlink egy könnyen integrálható rendszer. Támogatni fogunk minden olyan projektet, amely egyedi oracle hálózatokat akar építeni ahhoz, hogy valamilyen specializált üzleti eseteket tudjon kiszolgálni. Ilyen lehet az időjárás adatok integrálása valamilyen specifikus geográfiai régióhoz, amit biztosítási okosszerződésekhez akarnak felhasználni. Vagy egy másik jó példa, amikor egy már működő backend rendszert akarnak hozzákapcsolni egy blokklánc ököszisztémához.

Mit vársz legjobban most a kriptovilágban?

Először is azt a hullámcsapkodást, amit ma a pénzügyi piacokon tapasztalunk, az információs asszimmetria okozza. Ebből csak néhány nagyon jól értesült és informált egyén tud profitálni, aki ki tudja aknázni a lehetőségeket. A társadalom nagy része fizeti meg azonban ennek a számláját. Ez így nem helyes, és változtatni kell rajta.

Másodszor, felhasználók millióinak a fejlődő világban nem adatik meg az a pénzügyi létbiztonság, hogy bankszámlát nyissanak, biztosítást tudjanak kötni vagy hozzáférjenek a globális kereskedelemhez. A hibrid okosszerződésekhez kapcsolódó alkalmazások segíthetik a társadalmat, hogy végre egyről kettőre lépjen függetlenül attól, hogy a helyi politikai és gazdasági rendszerek milyen fejlettségi szinten vannak. Én ezt várom, hogy ennek látványos hatása legyen az egész világon.

(Készült a CoinDesk cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük