A Circle euróalapú stabilcoint (EURC) indít a Solana blokkláncán

A Circle célja, hogy az EURC Solana rendszerén való alkalmazásával fellendítse az éjjel-nappal zajló devizatranzakciókat és átutalásokat.

Solana a befutó

A stabilcoin-kibocsátó Circle Internet Financial közölte, hogy euróval fedezett stabilcoinja, az EURC élesben működik a Solana ( SOL Price SOL Price ) blokkláncon. A Solana hálózata pedig az olcsó és gyors tranzakciókról, valamint a több ökoszisztéma-alkalmazás támogatásáról ismert.

A Solana-alapú decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazások és digitális pénztárcák, köztük a Jupiter Exchange, a Meteora, az Orca és a Phoenix hozzáadták a stablecoin támogatását, lehetővé téve a felhasználók számára az éjjel-nappal történő devizatranzakciókat, kereskedést, kölcsönzést és hitelezést a tokennel. A Solana bővítése az Avalanche (AVAX), az Ethereum ( ETH Price ETH Price ) és a Stellar (XLM) blokkláncokon történő natív implementációkat követi.

Az EURC jó helyzetben van ahhoz, hogy radikálisan növelje a peer-to-peer átutalások hasznosságát és az európai átutalási folyamatokat.

– mondta a Circle hétfőn.

Az EURC még kezdő

A stabilcoinok, egy 130 milliárd dolláros eszközosztály, a digitális eszközök piacának egyik legfontosabb részét képezik. Hídként szolgálnak az államilag kibocsátott fiat pénz és a kriptovaluták között, támogatva a blokklánc hálózatokon történő kereskedést és tranzakciókat. A törékeny pénzügyi rendszerrel rendelkező fejlődő országokban egyre gyakrabban használják megtakarításokra és határokon átnyúló pénzátutalásokra is. Gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat kínálnak, mint a hagyományos banki alternatívák.

A Bernstein kutatócég az év elején azt prognosztizálta, hogy a stabilcoinok potenciálisan közel 3 billió dolláros piaccá nőhetik ki magukat a következő öt évben.

A Circle, a második legnagyobb stabilcoin, az USDC mögött álló vállalat tavaly júniusban vezette be az euróhoz kötött kriptopénzt, amely mögött európai államadósság és készpénztartalékok keveréke áll.

Az euró stabilcoinok nehezen tudtak felhasználókat vonzani, mivel a 130 milliárd dolláros stabilcoin-piac túlnyomó többségét az amerikai dollárhoz kötött tokenek teszik ki. Az EURC piaci kapitalizációja jelenleg 55 millió dollár körül mozog. Ehhez képest az USDC 24 milliárd dolláros, a piacvezető tether (USDT) pedig 90 milliárd dolláros.

A Circle közölte, hogy tervei szerint az EURC szabályozott e-pénz token lesz az Európai Unió egészére kiterjedő, MiCA elnevezésű digitális eszközökre vonatkozó, hamarosan megjelenő szabályozás értelmében.

A felhasználók biztonságosan tarthatják majd megtakarításaikat euróban, anélkül, hogy hagyományos bankszámlára lenne szükségük, ami hatékony eszköz azoknak, akik védekezni szeretnének a helyi valuta ingadozása vagy a világszerte, számos régiót sújtó elértéktelenedési kockázatok ellen.

– mondta Rachel Mayer, a Circle termékmenedzsmentért felelős alelnöke.