A CME euró alapú bitcoin és ether határidős termékeket listáz

A Chicago Mercantile Exchange (CME) tegnap bejelentette, hogy bitcoin – euró és az ether – euró határidős kereskedési párokat listáz, amelyeket a tervek szerint augusztus 29-én debütálnak.

A bitcoin határidős ügyletek mérete 5 BTC lesz, míg az ether ügyleteké 50 ETH. Mindkettő készpénz elszámolású lesz a CME bitcoin – euró árfolyam és ether – euró árfolyam alapján.

Ezen párok bevezetése felgyorsíthatja a kriptopiac folyamatban lévő intézményesülését, mivel az euró az EU 19 tagállamának közös pénznemeként és a Világgazdasági Fórum adatai szerint a második legkeresettebb valutaként jellemezhető. Továbbá fontos megemlíteni, hogy az euró – dollár forexpár átlagos napi forgalma 6,6 trillió dollár.

„A bitcoin – euró és ethereum – euró határidős ügyletek pontosabb eszközöket biztosítanak majd kereskedni kívánó ügyfeleink számára a két legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovalutával.”mondta Tim McCourt a CME Grouptól.

Az euró idén meglehetősen volatilisnek számít a múlt hónapban már dollár paritás is előfordult, amire közel 20 éve nem volt példa.

A CME 2017-ben jegyzett be egy dollárban denominált bitcoin határidős terméket, 2021-ben pedig egy dollárban denominált ether eszközt.

McCourt becslése, hogy 2022-re az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet, Afrika) a tőzsdén forgalmazott bitcoin és ether határidős ügyletek 28%-áért fog felelni.