A Coinbase finanszírozza a Tornado Cash betiltása miatti pert

Hat embernek, akik törvényesen használták a Tornado Cash szolgáltatásait, befagyasztották a pénzét, miután az amerikai pénzügyminisztérium szankcionálta a protokollt. Most pert indítanak, és a Coinbase finanszírozza őket.

A Coinbase vezeti a kriptoközösség harcát az amerikai pénzügyminisztérium által a Tornado Cash szolgáltatóra kiszabott szankciók ellen.

A legnagyobb amerikai kriptotőzsde csütörtökön közzétett egy Brian Armstrong vezérigazgató által írt közleményt, melyben közölték, hogy ők finanszírozzák azt a hat ember által indított pert, melyben az amerikai pénzügyminisztérium Tornado Cash feketelistára helyezéséről szóló döntését támadják.

Armstrong azzal érvelt, hogy a pénzügyminisztérium “túllépte a Kongresszus által biztosított hatáskörét“, amikor egy nyílt forráskódú szoftver szankcionálása mellett döntött, és figyelmen kívül hagyta a technológia törvényes felhasználási eseteit.

A pénzügyminisztérium augusztus 8-án vette fel a Tornado Cash nevű népszerű hitelezőprotokollt a szankciós listájára, arra hivatkozva, hogy a hírhedt Lazarus Group és hasonló kiberbűnözők körében gyakran használt platform a piszkos pénzek elköltésére. Azt állították, hogy a platform a pénzmosás eszközévé vált. Egyúttal azzal vádolták a Tornado Cash csapatát, hogy nem akadályozták meg a tiltott tevékenységet. A döntésnek széleskörű következményei lettek a kriptoszektorra vonatkozóan, és a közösségben komoly felháborodást váltott ki. Több entitás, például a Circle és az Infura azonnal feketelistára tette azokat az Ethereum-címeket, amelyek kapcsolatba léptek a protokollal, és számos prominens iparági szereplő is felszólalt a tiltás ellen. A Tornado Cash fejlesztőjét, Alexey Pertsevet ezután augusztus 10-én Amszterdamban letartóztatta a holland nyomozóhatóság. Pertsev még mindig börtönben ül, annak ellenére, hogy hivatalos vádemelés nem történt még ellene.

A Coinbase beáll a károsultak mögé

Levelében Armstrong három olyan esetet emelt ki, amikor az emberek a tiltás előtt törvényes módon használták a Tornado Cash-t. Az egyikük arra használta, hogy névtelenül pénzt adományozzon Ukrajnának (Vitalik Buterin külön beismerte a tiltást követően, hogy ő volt az). Egy másik, nagy online jelenléttel rendelkező személy arra használta a protokollt, hogy elkerülje, hogy a kiberbűnözők célpontjává váljon. Egy harmadik személy pedig az Ethereum stakinggel foglalkozó vállalkozásának védelmére használta a protokoll szolgáltatásait. Mindhármuk pénzeszközeit befagyasztották a szankciók miatt. Ők alkotják a Coinbase által finanszírozott per felpereseinek felét.

Armstrong a pénzügyminisztérium döntését “egy autópálya végleges lezárásához hasonlította, mert a rablók azt használták a helyszínről való menekülésre“. Ezzel úgy érvelt, hogy a döntés ártatlan embereket büntetett. Hozzátette, hogy ez fojtogató hatással lenne az innovációra, mivel a nyílt forráskódú fejlesztők félelemben élhetnek amiatt, hogy bármikor felelősségre vonják őket valamiért, ami felett nem rendelkeznek befolyással.