A CoinGecko hamis kereskedési volumen mentes tőzsdeindexxel jött ki

A kriptopénz piaci adataggregátor CoinGecko bevezette a bizalomérték “trust score” rendszerét a kriptotőzsdék rangsorolására.

A tőzsdék értékelése során különböző elemzőmetódusok kombinációját használják ahhoz, hogy egy tisztességesebb képet kaphassanak a kereskedők a piacokról, írta Bobby Ong társalapító az aggregátor közleményében.

Az új értékelőrendszer keretében összevetik a SimilarWeb online forgalomadatait az egy felhasználóra jutó 10 kriptotőzsde napi kereskedési volumenével, amelyek bizonyítottan nem kerültek eddig hamisítási gyanúba és a Bitwise is hivatkozott rájuk SEC-nek megküldött tőzsdeelemzésében.

A még márciusban kidobott jelentésben a Bitwise azt állította, hogy a CoinMarketCapon látható kereskedési volumenek 95%-a hamis és csak 10 tőzsde mutat szignifikáns valós volument a párjain (köztük a Coinbase, Binance, Kraken stb.).

“Ha egy tőzsde magas kereskedési volument jelent és ezáltal top tőzsdeként végez a rangsorban, akkor azt várná az ember, hogy magas számú látogatót fogad az oldala,” Magyarázta Ong. “Ám amikor a SimilarWeb segítségével kutattuk [azokat, melyek magas volument jelentenek], hogy a valóságban nagyon minimális látogatóval rendelkeznek.”

Részlet a CoinGecko értékelt listájából

Hogyan rangsorol a CoinGecko?

Miután kiszámolták az átlagos napi kereskedési volument minden egyes tőzsdénél, a CoinGecko összehasonlítja a kapott adatokat a Bitwise által becsületesnek (?) titulált 10 tőzsde adataival, ez jelenti a benchmarkot.

Ha az adat alacsonyabb mint a benchmark, akkor azt jelenti, hogy a tőzsde hitelesen jelenti az adatait, de ha magasabb, akkor a CoinGecko normalizálni fogja a kereskedési volumenüket úgy, hogy megszorozza a benchmarkot a SimilarWeb látogatószámmal.

CoinGecko egyben a tőzsdék megrendelőkönyveit is analizálni fogja, beleértve a vételi/eladási különbözetet is.

“Egy vastag megrendelőkönyv azt mutatja, hogy több likviditás van a tradereknek hogy vegyenek/eladjanak anélkül, hogy túlságosan befolyásolnák az árfolyamot és egyben relatíve jó indikátora a likviditásnak,” magyarázta Ong a közleményben. “Egy vékony megrendelőkönyv azt mutatja, hogy nincs komoly likviditás a traderek számára.”

A volumen, látogatószám és megrendelőkönyv analizálásával a CoinGecko minden egyes tőzsdét egy bizalomponttal jutalmazza és ezt színkóddal fogja indukálni: zöld (jó), sárga (oké) és piros (hibás).