A darkverzum az alvilági figurák legújabb találkahelye

A darkweb után a rosszfiúk a metaverzumot is megszállják: a darkverzum biztonságos hely a sötét alakoknak.

Az internet megalkotói álmukban sem gondolták volna, hogy a netet annyiféleképpen lehet rosszra is használni, mint manapság. A Web 2 óta azonban tudjuk, hogy a bűnözők rendkívül kreatívan tudják kiaknázni az általa nyújtott lehetőségeket. A web fejlődésével párhuzamosan megjelent a darkweb is, most pedig a metaverzum sötét bugyraiban is gyülekezni kezdtek a bűnözők.

A metaverzum elsötétül

A fenti példához hasonlóan a metaverzum fejlődésével párhuzamosan a darkverzum is formálódni kezdett. Egy globális kiberbiztonsági cég nemrég megjelent tanulmánya szerint a darkverzum sokkal nagyobb veszélyt jelent majd, mint elődje.

Elsőre elég elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy alapvetően az emberek szórakoztatására létrehozott digitális világ hogyan válhat az alvilág eszközévé. A tanulmány készítői több szempontból is megvizsgálták a kérdést, és felettébb nyugtalanító megállapításokra jutottak.

A darkverzum az alvilág legjobban védett bástyája

A rosszfiúk szempontjából a darkverzum legnagyobb előnye a biztonság. Az alvilági tagjai itt egy biztonságos környezetben találkozhatnak egymással és bonyolíthatják kétes üzleteiket. A tagok csak érvényes tokennel léphetnek be a virtuális térbe. A belépést akár még fizikai helyszínhez is köthetik, így csak a valós világban is védett rejtekhelyeken lehetne arra lehetőség. Ezzel pedig egy a számukra ideális tér jön létre, ahol az illegális piactereken lehetőség van drogok, fegyverek, adatok, vagy akár rosszindulatú szoftverek és illegális fájlok adásvételére is. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a potenciális vevők akár még a bűnözők nyújtotta egyéb “szolgáltatásokat” is megrendelhetik darkverzum IP-alapú üzenetküldő szolgáltatásán keresztül.

Bűnözés a darkverzumban

A tanulmányban több területet is felsoroltak, ahol a darkverzumból indított támadások komoly gondokat okozhatnak. Az NFT-ket valamint az egyéb digitális vagyontárgyakat vagy ingatlanokat a jövőben pénzmosáshoz is felhasználják majd a bűnözők.

Az átverések és az adathalászat a metaverzumban is mindennapossá válik. A kibertámadások célpontjává válhatnak a létfontosságú infrastruktúrát működtető cégek is, de akár a VR/AR eszközöket használók is.

A pszichológiai manipuláció újabb területek is megjelenik majd, például a bűnözők népszerű influenszerek avatárjait lemásolhatják vagy akár meg is hekkelhetik. Ezeket felhasználva vehetik rá az áldozatokat hamisítványok vagy akár rosszindulatú szoftvereket rejtő programok megvásárlására. Hasonló módszerekkel manipulálhatják a társadalom kiszolgáltatott csoportjait is.

A katonaság által alkalmazott virtuális kiképző terepekhez hasonlóan az alvilág tagjai is begyakorolhatják egy előre megtervezett rablás lépéseit a darkverzumban.

A bűnüldöző szervek vakarhatják a fejüket

A darkverzum többszörös védettsége miatt (token, lokális belépési korlátok, stb.) a bűnüldöző szerveknek szinte semmi esélyük sincs arra, hogy beszivároghassanak a virtuális világ tagjai közé.

Hiába lenne egy darkverzum központ akár az orruk előtt, token nélkül nem tudnának belépni. Hasonlóképpen az IP-alapú üzeneteket se tudnák elcsípni, így azok megfigyelése teljesen lehetetlenné válik.

A kép forrása: www.trendmicro.com