A DeFi-tőzsdék az Ethereum leterheltsége miatt alternatívákat keresnek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Érdekes írás jelent meg nemrég a Cointelegraphon arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi túlterheltség mellett akár az Ethereum blokklánc végnapjai is elkezdődhettek. Persze ez azért még bőven túlzó állítás, viszont a túlterheltség és a magas díjak miatt a decentralizált tőzsdék alternatívák után kutatnak. Ugye 2021-ben a kriptovaluták és a blokklánc-technológiák komoly növekedést tapasztalhattak, de messze nem annyira látványosat, mint az Ethereum és a DeFi szektor. A teljes DeFi-szektorban lévő érték meghaladhatja az 56 milliárd dollárt is. Különösen jelentős a növekedés az Ethereum blokkláncán, ahol a fejlesztői és felhasználói aktivitás is rendkívül nagy. Viszont az Ethereum nagyon közel áll egy válaszúthoz.

A DeFi-tőzsdék alternatívák után kutatnak

A leterheltség és a magas tranzakciós díjak miatt egy átlagos decentralizált tőzsde felhasználói számára szinte lehetetlen kisösszegű tranzakciókat végrehajtani. Egy minimális kis tranzakció díja is meghaladhatja a 10 dollárt, ami már a bankoknál is magasabb tranzakciós díj. Az első komoly jelzés a helyzet súlyosságára vonatkozóan március harmadikán jött. A SushiSwap, az Uniswap népszerű forkja bejelentette, hogy az Ethereum mellé további alternatívákat is adott a platformhoz. Így jelent meg az xDai, Moonbeam, Binance Smart Chain, Polygon és Fantom hálózata is. Bár a Cointelegraph cikke azt fejtegeti, hogy ez túlságosan nem jelent sokat, hiszen a SushiSwap elég sok negatív kritikát kapott már. Még az eredeti Uniswap alapítója is bírálta a forkot és alapítójának viselkedését. Ennek ellenére egyébként a SushiSwap volumenben most már a piac második legnagyobb decentralizált tőzsdéje. És valószínűleg még vonzóbb opció lesz most, hogy az Ethereum mellé további alternatívák is felkerültek a platformra.

De nem kell csak a SushiSwapre fókuszálnunk, hiszen a DeFi-tőzsdék többsége most hasonlókban gondolkodik. Senki nem fogja elhagyni az Ethereumot, de más alternatívákat is adnak hozzá, mint a Moonbeam vagy a Polkadot. Úgyhogy a jövő valószínűleg nem hoz teljes váltást az Ethereumról, inkább bővülést és új alternatívákat fog jelenteni. De az alternatívák mellett egyre népszerűbbek az ún. másodlagos layer típusú megoldások is. Például a Synthetix nevű decentralizált derivatíva-kereskedési platform alapítója azt javasolja, hogy minden, Ethereumon lévő DeFi projektnek kell egy másodlagos-layeres megoldás. Mindenesetre most az Ethereum 2.0-tól várja mindenki azt, hogy visszaállítja a felhasználói élményt az ETH hálózatán az elfogadható szintre. Hiszen ez fog majd megoldást adni a túlterheltség kérdésére és a magas díjakra is. Viszont lehet, mire megjön az Ethereum 2.0, már túl késő lesz és az alternatívák már szépen elfoglalták a helyüket a DeFi-tőzsdék világában.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.