A Facebook Libra egy multi-coin fizetési hálózattá válhat

  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Facebook Libra projektje egy olyan hálózattá alakulhat, amely az érmék széles skáláját elfogadja; ideértve a központi bankok által kibocsátott digitális fiatpénzeket is.

A Libra mint fizetési hálózat?!

Annak ellenére, hogy korábban már közzétették saját digitális valuta fejlesztési tervüket, a közösségi média óriás és a Libra Association partnerei úgy gondolják, hogy a kezdeményezést egy fizetési hálózattá alakítják. Ez talán lehetővé teszi a projekt számára, hogy megkerüljön néhány olyan szabályozást, ami eddig akadályozta a fejlődését.

A projekthez közeli források azt nyilatkozták a Bloombergnek, hogy a megújult Libra kompatibilis lesz a világ központi bankjai által kibocsátott érmékkel, valamint a dollár, az euró és más valuták által támogatott stabilcoinokkal.

A szövetség hivatalos kommunikációja szerint ‘ragaszkodik az elképzeléseihez’. Azonban nem adott részletes információt üzleti modelljéről, arra utalva, hogy a projekt végső iránya továbbra is a tagok közötti vita tárgyát képezi.

Dante Disparte, a Libra Association irányelvekért felelős és kommunikációs vezetője nyilatkozta a BBC-nek:

“A Libra Association nem változtatta meg célját, hogy a szabályozásnak megfelelő globális fizetési hálózatot építsen ki, és a célt támogató alapelvek sem változtak meg. Valamint a hálózatnak továbbra is a célja, hogy előmozdítsa a jövőbeli innovációt.”

A projekt partnerei

A Facebook szövetség partnerei közé tartozik számos e-business óriás is. Többek között a Coinbase, a Spotify, a Lyft, az Uber, a PayU és a Shopify.

A tavaly októberben bekövetkezett súlyos csapásnak köszönhetően azonban számos fizetési és kiskereskedelmi szereplő úgy döntött, hogy kiszáll a projektből. Ilyen a PayPal, a Mastercard, a Visa, az eBay, a Mercado Pago és a Stripe. Őket valószínűleg a központi bankok és a nemzetközi jogalkotók fokozódó szabályozási nyomása vezérelte.

Van néhány magas rangú hatósági tisztviselő, akik aggodalmukat fejezték ki a Libra esetleges piaci szerepe miatt. Ilyen Denis Beau is, a Francia Központi Bank első számú kormányzóhelyettese. Októberben azt mondta a Reutersnek, hogy „ha a Libra-szerű projektek elindulnak, akkor az további kérdéseket vet fel a verseny, a politika, a pénzügyi stabilitás és a monetáris politika szempontjából”, ragaszkodva ahhoz, hogy a kockázatot „a lehetséges bevezetés előtt kezeljék”.

Beau novemberben hangsúlyozta, hogy a nyitott szemlélet és az innovációk mélyreható megértése, amelyek jelenleg a pénzügyi szektorban terjednek, kritikus jelentőségűek a központi bankok számára, és képesnek kell lenniük, hogy alkalmazkodjanak a különböző szerepekhez, amelyeket pénzügyi stabilitási megbízásuk teljesítése érdekében játszanak.

Azt is mondta, hogy a bank nyitott a kísérletekre, “különös tekintettel a Központi Bank Digitális Valutájára”.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.