A feketepiacot is eláraszthatja a koronavírus elleni vakcina

Az amerikai média szerint a koronavírus elleni vakcina hatalmas ellentéthez fog vezetni a társadalom szegényebb és gazdagabb rétegei között. Tekintettel arra, hogy a Pfizer gyógyszeripari vállalat vakcinája csak korlátozott mennyiségben és jelentősen magas áron érhető el, fennáll a veszély, hogy a „gazdagok vakcinája lesz.”

Bioetikusok szerintminden, ami életmentőnek tűnik”, így a koronavírus elleni vakcinák is ellephetik a feketepiacot. Annak ellenére, hogy megannyi kérdőív eredménye azt mutatja, sokak elhamarkodottnak vélik a vakcinák piacra dobását, a gazdag kliensek már szemet vetettek az oltóanyagra.

Bill Lang – a Fehér Ház felkent orvosa mind George W. Bush, mind Bill Clinton vezetése alatt – azt nyilatkozta, hogy a magas érdeklődés ellenére az „amerikai magánklinikán, mely évente 10 és 250 ezer dollárt számol fel a napi ellátásokért, egyetlen páciens sem kérte a különleges kezelést, valamint a klinika sem rontaná imidzsét azzal, hogy etikátlanul biztosítja az oltásokat.”

Amellett, hogy az ápolók és az orvosok megkapják az oltásokat, az ACIP – az oltások terjesztésére vonatkozó szabályok megírásáért felelős testület – ígéretet tett arra, hogy a valóban “fontos” munkavállalókat fogja előnybe részesíteni annak érdekében, hogy a „színes bőrűek, akiket leginkább sújt a vírus, korai hozzáférést kapjanak”. Ezzel szemben, az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség szerint a pénzügyi szolgáltatások dolgozói – azaz akik pénzmozgást, a tőzsdéket, a kereskedési szinteket és műveleteket tartják szinten- is egyaránt „fontosak”.

Ki számít fontosnak?

A bioetikusok arra figyelmeztetnek, hogy amint az oltások elkezdődnek, számos iparág vezetője fog azzal érvelni, hogy munkavállalóik „nélkülözhetetlenek”, és elsőbbséget érdemelnek. A coloradói egészségügyi osztály pedig belátta, hogy rendkívül nehéz kialakítani az elsőbbségi szabályokat:

A munkavállalók rangsorolása igenis szükséges, mivel korai hozzáférést biztosít az oltásokhoz azok számára, akik kritikus társadalmi funkciókat látnak el, és nincs lehetőségük a távolságtartásra. Az oltóanyag-szolgáltatóknak a lehető legjobban kell megítélniük, hogy mely betegek jogosultak oltásra ebben a szakaszban.

Számos más orvosi intézmény is elismerte végül a tényt, hogy rendkívül nehéz megállapítani, kik a “nélkülözhetetlen” munkavállalók, és fontolóra vették a szabályok felülírását. A kaliforniai egészségügyi osztály megerősítette, hogy a pénzügyi szolgáltatások alkalmazottai is -beleértve a „rendezett piaci működés fenntartásához” szükséges munkavállalókat és a média embereit-, korai hozzáférést fognak kapni az oltáshoz. Ez a bejelentés pedig az igazán „fontos”, mivel az ápolókon, orvosokon, az egyéb egészségügyi dolgozókon és az élelmiszerbolt vezetőin túl egyéb munkavállalók is vannak, akik nélkülözhetetlenek a gazdaság fenntartása érdekében.

Visszaélés a drága, életet megváltoztató vakcinával

Lesznek-e olyanok, akik megszegik a törvényt? Igen. – nyilatkozta Lang – Vajon a Kongresszus családtagjai megkapják-e hamarabb az oltóanyagot? Nem tudhatjuk…

A sorrendállítás pedig jelentős kockázattal járhat mivel, ha a kormány túlságosan belekeveredik az ellenőrzésekbe, a bürokrácia valószínűleg le fogja lassítani a vakcina kiadásának folyamatát.

A törvényszegés elrettentésének módja a nyilvános felelősség és a szolidaritás érzésének felkeltése – nyilatkozta Jonathan Cushing, a Transparency International nonprofit szervezet egészségügyi kezdeményezésének vezetője – ellenkező esetben az oltások átadását egyértelműen és átláthatóan kell nyomon követni: olyan állami forródrótokkal kell figyelemmel kísérni a visszaéléseket, amelyek kifejezetten az oltóanyag-vonal csökkentésére összpontosítanak.”

Több bioetikus figyelmeztetett arra, hogy veszélyes precedenst teremt számos olyan nagy jelentőségű politikus, köztük Donald Trump volt amerikai elnök is, akik korai hozzáférést kaptak a Covid-19 kísérleti kezeléseihez.

Az oltóanyag bevezetését követően – mondta Cushing – a gazdagok és hatalommal rendelkezők előtérbe helyezését mindenkinek el kell ítélnie: a médiának, a szomszédodnak, a főnöködnek, mindenkinek.”