Bill Gates ‘járványügyi szakértő’ szerint az első vakcinák nem lesznek elég hatékonyak

A világ első koronavírus vakcinája nem lesz a legjobb, véli Bill Gates elismert IT-üzletember, milliárdos és mostanában járványügyi szakértő.

A Microsoft alapítója ugyanakkor optimista a COVID19 vírus ellenszerének elkészültét illetően és úgy véli, 2021-re meglesznek az első dózisok. A hetekben több kísérleti fázisban leledző vakcinához is nagy reményeket fűzött a mainstream világsajtó. Az Oxford-AstraZeneca, Moderna, Sinovac, Sino-Pharm, Pfizer-BioNtech, COVAXIN, Zydus Cadila és Novavax cégek és társulások mind komolyan ráálltak a fejlesztésre, de rajtuk túl is legalább 150 különböző oltóanyagot fejlesztenek. Látszólag az oroszok is komolyan veszik a vakcinafejlesztést, sőt, augusztus 12-ére ígérik az első oltószer jóváhagyását.

Gates minderről a Bloomberg mainstream pénzügyi médiának beszélt azt is kijelentve, hogy hatékony vakcina kifejlesztése egy kicsit tovább tarthat és ezért szükség lehet majd egy második oltásra is. Az első vakcina, véli a milliárdos, a betegség és terjedés tekintetében nem lesz ideális, emellett oltás után gyorsan elvesztheti hatékonyságát.

Szerinte az első koronavírus vakcina csak a gazdag országokban lesz elérhető, de bízik benne, hogy az oltóanyag mellett effektív kezeléseket is kifejlesztenek majd a COVID ellen, ezzel is milliókat mentve meg a világon.

Rengeteg pénz a laboratóriumoknak

Bill Gates a Microsoft a Bill and Melinda Gates Foundation alapítványon keresztül több gyógyszergyártónak és kutatócsoportnak is pénzügyi támogatást ajánlott fel, többek között az AstraZeneca gyógyszergyártónak és az Oxford Egyetem kutatóinak is.

Eközben kiderült, hogy Afrikában a Mastercard együttműködésével Gates egy oltási nyilvántartást és egy azonosító programot akar tesztelni. A kontinensen egy olyan biometrikus digitális azonosító platformot fognak tesztprogramban elindítani, amelyet a Mastercard, a Trust Stamp és a Bill Gates GAVI Vaccine Alliance hozott létre. Míg a Trust Stamp mesterséges intelligenciát használva biztosítja az azonosítás hitelesítését, a GAVI állítólag a hátrányos helyzetű gyermekeknek vakcinákat juttat majd el. A digitális felület már 2018 óta működik, amit most Nyugat-Afrika legszegényebb régióiba akarnak elvinni. A GAVI és a Mastercard létrehozta az úgynevezett „Wellness Pass” digitális oltási nyilvántartást, amit most a platformhoz fognak kapcsolni.

A biometrikus digitális személyazonosító platformon a GAVI oltási nyilvántartásai lesznek, a Mastercard fizetési rendszere és AI alapú identitáshitelesítése. Mostanáig az egész GAVI projektet Bill és Melinda Gates Alapítványa finanszírozta. Amint rendelkezésre áll a koronavírus elleni oltás, a három rendszer összekapcsolódik, mellyel a Nyugat-Afrikában beadott oltásokat lehet majd nyomon követni. A vállalatok szerint a platformot azért hozták létre, hogy megerősítsék az oltási piacot.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük