A fiat pénzek egy évtizeden belül eltűnhetnek a süllyesztőben

Nassim Nicholas Taleb, író és egykori kockázatelemző, aki a ritka és kiszámíthatatlan események extrém hatásairól szóló A Fekete Hattyú című könyvéről híres, meghökkentő jóslatot tett. Taleb szerint a fiat pénzek megszűnnek egy évtizedben belül.

Miután arra kérték, hogy fogalmazza meg jóslatait, hogy mi fog történni az évtized végére, a híres író egy olyan 12 tételt tartalmazó listát osztott meg a Twitteren, amelyek szerinte elfognak tűnni. Magyarázatként hozzátette, hogy mivel ezek mind, ki vannak téve a modern világ kihívásainak, igen törékenyek és sebezhetőek, nem biztos, hogy kiállják az idő és a technológia próbáját. Vegyünk egy pillantást ezekre a tételekre!

 • Magolajok
 • Sztatinok, a legtöbb pszichiátriai problémára használt gyógyszer
 • A szaúdi rezsim
 • Az asztali számítógép
 • Nemzeti légitársaságok
 • A neo-ateizmus mozgalom
 • Viselkedésgazdaságtan
 • CNN
 • modern nem-fraktális építészet
 • nagy központosító egységek, például Brüsszel
 • „elit” egyetemi alapképzés

Múlt, jelen és jövő

A törékeny tételek csoportjához egy kísérő szöveget csatolt. Ebben Taleb arról beszélt, hogy miként lehet biztosítani a technológiák, intézmények, ötletek, elméletek, „és egyéb elpusztíthatatlan dolgok” jövőbeni és tartós relevanciáját, ahelyett, hogy csak rövidtávon gondolnánk.

Úgy véli, hogy a fontosság biztosítása érdekében távol kell maradni a futurisztikától, és inkább a kortárs dolgokra kell gondolni, a múlttal kombinálva. Ami a mai emberek és a múltbeliek szempontjából lényeges, valószínűleg a jövő emberei számára is az lesz. A régi technológiák fennmaradnak, „mert az új helyébe egy még újabb lép, és ha netán kudarc következik be, akkor abban biztosak lehetünk, hogy a múltban az adott dolog nem lett volna érdekes senki számára sem.“, mondta Taleb.

Ezután kihangsúlyozta az idő fontosságát, mivel csak az idő repülésével vesszük észre azt, ha valami törékeny. Idő kell ahhoz is, hogy valami újat hozzunk létre vagy ami sérülékeny, tönkremenjen. A tudós úgy véli, hogy ez megkönnyíti a negatív előrejelzések meghozatalát, mivel könnyebb megjósolni az összeomlásokat, mint a vészhelyzeteket.

Vannak olyan emberek, akik dicsérik a posztot, és olyanok is, akik nem értenek egyet vele. Egyesek nem bíznak a szerző megítélésében a kérdésről. Érdekes viszont, hogy a listájához fűzött megjegyzések alapján, sokan észre sem vették a fiat pénzeket. Olyanok is vannak, akik ugyan nem értenek egyet abban, hogy a fiat eltűnik , azt viszont nem tagadják, hogy valóban egy törékeny tételről van szó.

Fekete hattyú kockázat

2018 januárjában, Saifedean Ammous könyve, a The Bitcoin Standard előszavában, Taleb azt írta, hogy a bitcoin kiváló ötlet, amely kielégíti a komplex rendszer igényeit. Nem azért, mert egy kriptovaluta, hanem azért, mert nincs tulajdonosa, tehát nincs olyan hatóság, amely dönthetne sorsáról. Ő volt a személy, aki népszerűsítette a „fekete hattyú kockázat” kifejezést is. Szerinte a „fekete hattyú kockázatát” nem lehet megjósolni, súlyos következményei lehetnek, és három tulajdonság határozza meg: ritkaság, extrém hatás és retrospektív kiszámíthatóság.

Taleb előrejelzéséhez visszakanyarodva, miszerint a világ nem sokáig használja a fiatot, Oswald Grübel, a német bankár, aki a Credit Suisse, majd a svájci UBS bank vezérigazgatója, azt mondta: “A negatív kamatlábak őrületesek. Ez azt jelenti, hogy a pénz nem ér már többé semmit. Mindaddig, amíg negatív kamatlábak vannak, a pénzügyi szektor csak zsugorodni fog ”.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.