A Fidelity megkezdte a lakossági bitcoin-számlák nyitását

Megkezdte a lakossági bitcoin-kereskedési számlák megnyitását a Fidelity. Egyes felhasználók e-mailt kaptak, amelyben részletesen tájékoztatják őket új hozzáférésükről a Fidelity platformján történő vásárláshoz és eladáshoz. A szolgáltatás jutalékmentes, de nem ingyenes.

A világ egyik legnagyobb hagyományos pénzügyi (TradFi) szolgáltatója, a Fidelity hivatalosan is megkezdte a lakossági bitcoin-kereskedési számlák megnyitását. A fejleményre azt követően került sor, hogy a hónap elején már várólistát nyitottak az ügyfeleknek. Bizonyos felhasználók, feltehetően a várólistán lévők, kaptak egy e-mailt, amelyben részletesen beszámoltak a számlák megnyílásáról.

A levél szerint “a várakozásnak vége” – írta a The Block.

Egyébként egy Fidelity befektetési számla (brókerszámla) szükséges ahhoz, hogy az új Fidelity Crypto számlára pénzt lehessen befizetni.

Ingyenes? Akkor miből élnek?

A számla megnyitása után a cég a bitcoin és az ether jutalékmentes kereskedését ígéri. Ugyanakkor a meghirdetett feltételek alapján minden egyes adásvételi üzlet árfolyamába egy százalékos spread-et (árrést) építenek be.

A Fidelity a harmadik olyan cég, ami lehetővé teszi a jutalékmentes kereskedést kriptopénzekkel, csatlakozva a Robinhoodhoz és a Binance-hez írtuk nemrég.

A felhasználókat arra kérték, hogy olvassanak el és fogadjanak el egy sor tájékoztatót, köztük egy kockázati nyilatkozatot, amely szerint

a digitális eszközökbe való befektetés, vásárlás és eladás számos olyan kockázatot rejt magában, amelyek más, hagyományosabb eszközosztályok termékeibe való befektetés, vásárlás és eladás esetén nem merülnek fel.

Arra is emlékeztették őket, hogy “a digitális eszközök gyorsan és jelentősen ingadozhatnak”. A hasonló kockázatfeltáró nyilatkozatok aláíratása a hagyományos pénzügyi világban egyébként teljesen elterjedt, jobbára kötelező is.)

A Fidelity, a kriptovaluta-úttörő

A Fidelity sokkal hamarabb felkarolta a digitális eszközöket, mint a legtöbb más nagy befektetési társaság – emlékeztet rá a Bitcoin Magazine. Ezért kritikákat is kapott, három amerikai szenátor a múlt héten arra például kérte a céget, vizsgálja felül azt a döntését, hogy – az USA-ban “401(k)” néven ismert – nyugdíjmegtakarítási számlák tulajdonosai számára is lehetővé teszi a bitcoinba való befektetést. Az érvük, hogy az iparág egyre inkább “változékony, viharos és kaotikus” lett.

A Fidelity már jó ideje aktív a bitcoin-iparban – a cég honlapja szerint 2014-ben kezdett bitcoint bányászni. Emellett 2021 decemberében egy spot bitcoin ETF-et is elindított Kanadában, idén februárban pedig Európában is.

A szabályozók is a Fidelity-t figyelik

A figyelmeztetések ellenére úgy tűnik, a Fidelity fejest ugrott a bitcoinba, mivel a hagyományos pénzügyi közösség körében egyre nő az érdeklődés a kriptovaluták iránt. A lépés különösen érdekes időpontban történik, tekintettel az FTX összeomlása körüli fejleményekre és az iparág volatilitására fordított fokozott figyelemre.

Mivel a kriptószektor megítélése a szabályozók, hatóságok és politikusok körében bizonytalan, az olyan óriáscégek, mint a Fidelity lépései szinte biztosan kihatással lesznek a bitcoin szabályozásának jövőjére – írta a magazin.