Szigorú francia kriptoszabályozás érkezik napokon belül

  • 16
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az elmúlt napokban is többször írtunk a különféle szabályozásokkal kapcsolatban a kriptovaluták világában, most pedig újabb országból érkezett egy ilyen hír. A francia pénzügyminisztérium nem csak arra készül, hogy megszigorítsa az ún. KYC “(Ismerd Meg Ügyfeled”) szabályokat, hanem szabályozni akarja a kriptós tranzakciókat is. A hírt a francia kriptós szövetség, az ADAN elnöke, Simon Polrot tette közzé nemrégiben. Állítólag ezt is csak azért sikerült megtudni, mert a pénzügyminisztérium megbízható partnerként tekint az ADAN-ra, ezért már a korai szakaszban bevonták őket az információáramlásba. A szigorú francia kriptószabályozás ráadásul rendeletben fog érkezni, tehát nem is lehet nagyon mit tenni vele.

Szigorú francia kriptoszabályozás várható

De más források is megerősítették a francia szabályozás érkezését. Többek között egy kriptós szolgáltatásokat nyújtó francia cég illetve a francia kriptótőzsde, a Zebitex üzemeltetőjének számító Digital Service Group is. Az információk szerint a szigorú szabályozást a francia kormány a nemrégiben történt terrortámadások miatt tartja szükségesnek. Egy megerősített hír szerint még a friss támadások előtt néhány héttel, szeptemberben a francia rendőrök 29 embert vettek őrizetbe, akik állítólag kriptovalutákkal támogattak iszlám szélsőségeseket Szíriában. Alapvetően annyi történt, hogy egy digitális eszközökkel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó cég lehetővé tette, hogy pénzt lehessen a szolgáltatásain keresztül Szíriába küldeni. Ez váltotta ki a letartóztatásokat és a végén már a rendőrség arról beszélt, hogy bitcoinból finanszíroznak terrorizmust. Ez volt a konkluziója egy interjúban az ADAN vezetőjének.

Francia kriptoszabályok
Forrás: companyregistrationworldswide.com

Maga a francia pénzügyminiszter is azt mondta októberben egy televíziós interjúban, hogy a “kriptovaluták valós problémát jelentenek a terrorizmus finanszírozása szempontjából.” Természetesen az ADAN és a francia kriptósok nem gondolják, hogy ennyire egyértelmű dologról lenne szó. De a pénzügyminiszter jövő héten már közzé is teszi az első rendeletet, amely teljes ügyfélazonosítást követelne meg minden kriptós tranzakciótól. Mivel rendeletről van szó, így nem nagyon van lehetőség vitába szállni vele, nincs szükség a törvényhozás jóváhagyására sem. Eddig ilyen szigorú szabályok csak a kriptó és fiat pénzek közötti tranzakciók esetén voltak, ott is csak 1000 eurós összeg felett. Most viszont már összeghatártól és tranzakciótípustól függetlenül a kriptótőzsdéknek és más cégeknek minden ügyfelüket két lépcsős azonosításnak kell alávetniük.

A hatás

Bár a francia kormány valószínűleg azonnali eredményeket vár a rendelettől, valószínűleg csak két dolgot fognak elérni. Egyrészt drágulni fognak a szolgáltatások az ügyfelek számára, másrészt pedig nagyon sokan fognak külföldi tőzsdék és cégek felé mozdulni. Hiszen a szabályok majd csak a francia székhelyű kriptós cégekre fognak vonatkozni. A másik javasolt szabályozás, ami hamarosan érkezik, arra vonatkozik, hogy mostantól már a kriptótőzsdéknek minden esetben regisztrálniuk kell magukat, akkor is, ha kizárólag kriptók között hajtanak végre tranzakciókat. Eddig ez csak a kriptó és fiat tranzakciókat végrehajtó tőzsdék voltak érintettek.

Polrot egyébként az egész kriptoszabályozással kapcsolatban ebben a hosszú videóban nemrégiben már kifejtette a véleményét:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.