A francia pénzügyminiszter szerint kriptopénzekkel finanszírozzák a terrorizmust

Bruno Le Maire, francia pénzügyminiszter szerint a kriptopénzek nagy gondot okoznak a terrorizmus finanszírozása szempontjából.

A terrorizmus és a kriptopénzek

A pénzügyminiszter a France 3 csatornán adott interjút a nemrégiben kivégzett francia középiskolai tanár, Samuel Paty ügye kapcsán. Az interjúban elhangzott, hogy a miniszter eltökélten száll szembe az iszlamista terrorizmus kriptovaluták általi finanszírozásával. Számos iszlamista szervezet és hálózat finanszírozása problémát jelent ma. A helyzet kezelésének pedig a mostaninál sokkal hatékonyabban kell megvalósulnia, és erre lenne is lehetőség. Úgy gondolja, hogy meg kell erősíteni a mostani felügyeleti mechanizmusokat a terrorizmus finanszírozására vonatkozóan, például a kriptovalutákat is jobban ellenőrzés alá kellene vonni.

Bruno Le Maire a Twitter-re is posztolta a vasárnapi politikai műsorban elhangzott legfontosabb gondolatokat. A kriptopénzek támogatói között nagy felháborodást okozott a pénzügyminiszter megnyilvánulása. A miniszter azonban a kritikák ellenére is kitart az álláspontja mellett és azt ígéri, hogy törvényjavaslatot fog benyújtani a fenti kérdésben.

A dohányboltokban anonim módon árusítanak kriptovalutákat?

Ezenkívül a miniszter a kriptovalutákkal kapcsolatban egy elég meglepő gondolatmenetet is megosztott a nézőkkel.

A kriptopénzeknek nincs fizikai megjelenésük. Bárki bemehet egy dohányboltba és kérhet 150 eurót, majd egy másikban még 150 eurót, a végére egy nagyobb összeg is összejöhet, mondjuk 1500 euró. Ezt az összeget pedig egy iszlamista szervezet vagy támadó külföldön készpénzben kiveheti, mindenféle nyom hagyása nélkül.

Ez mondjuk abból a szempontból is elég érdekes, hogy a kriptovaluták árusítására szabályok vonatkoznak. Jelenleg Franciaországban nem lehet névtelenül kriptovalutát vásárolni a dohányboltokban. A két cég, a Keplerk és a Digycode, amely bitcoin és más kriptovaluták kuponjait árusítja, szigorúan ellenőrzi a vevők személyazonosságát. Egyedül azt nem tudják ellenőrizni, hogy honnan származik a pénz, amit a vásárláshoz használ a vevő. Az online történő vásárlás esetén pedig ugyanez a helyzet. A kriptovaluta kereskedéssel foglalkozó platformokon is legalább személyazonosság igazolására alkalmas okmányra van szükség a vásárláshoz.

Egyéb bűncselekmények finanszírozása kriptóval

A France 3-nak adott interjú óta egy újabb Twitter bejegyzés is megjelent Bruno Le Maire oldalán. Október 19-én arról írt a pénzügyminiszter, hogy nem kérdőjelezi meg a blokklánc technológiák megbízhatóságát és nyomonkövethetőségét. Azonban a kriptopénzek anonim módon felhasználhatók olyan kétes ügyletek megkönnyítésére, mint például drog- és fegyverkereskedelem, vagy pénzmosás.

Kapcsolódó:

Franciaország megérkezett a jövőbe: itt a blokklánc alapú szavazás

Franciaország: szükség van egy közös európai kriptovalutára

Francia csendőrség kiberbűnözési osztálya Tezos blokkláncot használ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.