A Google mostantól 1 millió dolláros kriptobányászati támadás elleni védelmet kínál

A Google megállapította, hogy a feltört felhőfiókokkal kapcsolatos esetek 65%-ában a hackerek kriptobányászatra használták az erőforrásokat.

A Google Cloud bizonyos ügyfeleinek akár 1 millió dolláros védelmet is kínál a fel nem fedezett kriptobányászati támadások során felmerült költségek térítésére. A Security Command Center Premium nevű, kiberfenyegetéseket észlelő szolgáltatásának előfizetői jogosultak erre a komoly védelemre.

Philip Bues, az IDC piackutató cég felhőbiztonsági szakértője szerint a Google Cloud ezzel a lépéssel egy fontos előrelépést tesz a témában.

“A kriptobányász-támadások továbbra is komoly biztonsági és pénzügyi problémát jelentenek azon szervezetek számára, amelyek nem rendelkeznek a hatékony megelőző ellenőrzésekkel és nem képesek beazonosítani a fenyegetéseket a felhőkörnyezetükben.” – mondta Bues egy nyilatkozatban.

A döntés, hogy az ilyen típusú kibertámadásokra is kiterjedjen a fedezet, azután született meg, hogy a Google Cybersecurity Action Team 2022 szeptemberében közzétett jelentéséből kiderült, hogy a feltört felhőfiókokkal kapcsolatos esetek 65%-ában a hackerek kriptovaluta bányászattal kezdtek el foglalkozni a megszerzett felhő erőforrások által.

A jelentés szerint a támadások gyakran részben vagy teljesen automatizáltak, így gyorsan és könnyen kivitelezhetőek.

Abban az esetben, ha egy hackernek sikerül megkerülnie a Google fenyegetéseket észlelő rendszereit, és kriptobányászati szoftvert futtat egy felhasználó felhőjében, a Google mostantól felelősséget vállal az ilyen esetekért. Akár 1 millió dollárig terjedő fedezetet is biztosít az ügyfél költségeinek a fedezetére.

Fontos megjegyezni, hogy ennek a védelmi programnak semmi köze a bitcoin bányászathoz. Kizárólag a bányászszoftvereket használók számára érhető el. Az egyik legnépszerűbb ilyen módon bányászható kriptotoken a Monero (XMR).