A Grayscale Bitcoin alapja újabb lépést tett, hogy ETF lehessen

A Grayscale Investments csoport a New York-i óriásbankot, a BNY Mellont bízta meg, hogy számlavezetési és adminisztratív feladatokat lásson el a Grayscale Bitcoin alapja számára. A Grayscale Bitcoin alapja, a GBTC, több mint 20 milliárd dollárnyi tőkét menedzsel. Ezzel egyben az egész világ legnagyobb Bitcoinhoz kapcsolódó pénzügyi tőkealapja.

A Grayscale és a BNY Mellon között megszületett együttműködés fontos előrelépés a GBTC ETF alappá válásában. Az ETF, azaz Exchange Traded Fund (tőzsdén kereskedett tőkealap), egy olyan hivatalosan auditált és szabályozott, hivatalos nemzeti tőzsdén jegyzett pénzügyi alap, amely a kapitalista tőkepiaci rendszer legfelső bizalmi szintjét testesíti meg.

Ha a GBTC-nek tényleg sikerülne a New York-i NASDAQ értéktőzsdén jegyzett ETF-é válnia, azzal potenciálisan rengeteg új, jellemzően idősebb, konzervatívabb, óvatosabb befektetőt szerezhetne, akik egyszerűen nem bíznak és nem hajlandóak nem a hagyományosan legfelsőbb bizalmi szinteken is hivatalosan jegyzett alapokba fektetni.

Hogy kriptotőzsdéken keresztüli befektetésekről ne is beszéljünk ugye.

A BNY Mellon a világ egyik legnagyobb pénzügyi menedzsment bankja, ami több, mint 2000 milliárd dollárt, azaz körülbelül 600,000,000,000,000 forintnak megfelelő befektetési összeget menedzsel. A GBTC pedig már jelenleg is olyan hatalmasra nőtt, hogy a legtöbb szakértő szerint a Grayscale Invetsments Bitcoin alapja többször is jelentősen befolyásolta a Bitcoin pillanatnyi árfolyamát.

Végső soron maroknyi döntéshozó véleményén múlik minden

A Grayscale Investments vezérigazgatója, Michael Sonnenshein rendkívül optimistán nyilatkozott az együttműködésről. Szavaival élve, „A BNY Mellonnak kivételes a hírneve, mint kiváló számviteli partner és az elsők között állított fel külön csapatot, kifejezetten a digitális érmékkel foglalkozó szervezetek adminisztratív és szabályozói környezettel kapcsolatos támogatására”.

Sonnenshein tehát nagyon örül és bízik benne, hogy a BNY Mellon hírneve és a velük kötött partnerségből származó bizalmi garanciák segítenek majd meggyőzni a döntéshozókat a GBTC ETF-ként való jóváhagyásáról.

A szkeptikusok szerint azonban Sonnenshein öröme még nagyon korai és a Grayscale Bitcoin alapja előtt továbbra is számtalan akadály van. Az évek alatt rengeteg kriptó startup és kriptovalutákban is érdekelt vállalat nyújtott be pályázatot a SEC-hez (amerikai pénzügyi / tőkepiaci felügyelet), és gyakorlatilag szinte kivétel nélkül elbuktak.

Azóta annyit javult a helyzet, hogy a SEC azonnali elutasítások helyett jellemzően csak újra és újra elhalasztja ezeket a döntéseket, a fő döntéshozók azonban még mindig komoly fenntartásokkal élnek a digitális érmék világával kapcsolatban.

A SEC elnöke, Gary Gensler például a CNBC amerikai hírtelevíziónak egy múlt havi interjúban kifejtette, hogy ő továbbra is komoly kockázatokat lát a kriptovalutákkal kapcsolatban, elsősorban az illegális tevékenységekkel összefüggésben, a mesterséges árfolyam manipulációval összefüggésben és a jogszabályi környezettel kapcsolatos problémák miatt.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük