A Greenpeace kampányt indított a Bitcoin zöldítésére

A Greenpeace más klímavédelmi szervezetekkel és a Ripple társalapítójával és ügyvezető elnökével, Chris Larsennel együtt egy új kampányt indított. Ennek célja, hogy a Bitcoint környezetbarátabb konszenzusos modellre állítsák át.

A “Change the code, not the climate – Változtass a kódon, ne a klímánkampány célja, hogy nyomást gyakoroljon a legfontosabb kriptoiparági vezetőkre, a Bitcoin-bányászokra és olyan befolyásos személyekre, mint Elon Musk és Jack Dorsey, hogy álljanak át egy új konszenzusos modellre, mondván:
“Ha csak 30 ember – a legfontosabb bányászok, a kriptotőzsdék vezetői és a Bitcoin kódját fejlesztők – beleegyeznének, hogy újra feltalálják a proof-of-work bányászatot vagy áttérjenek egy alacsony energiaigényű protokollra, a Bitcoin rögtön abbahagyná a bolygó szennyezését.”

A Greenpeace amiatt aggódik, hogy a Bitcoin bányászatához szükséges energia nagyrészt fosszilis tüzelőanyagokból származik, amelyet a szén- és a földgáz-erőművek termelnek meg.

A Greenpeace 2014. és 2021. májusa között hét éven át elfogadta a Bitcoin-adományokat is. Viszont tavaly nyáron bejelentette, hogy környezetvédelmi aggályokra hivatkozva leállítja a Bitcoinban küldött adományok elfogadását. Nagyjából ugyanebben az időben Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is leállította a Tesla járművekre vonatkozó Bitcoin-fizetések elfogadását.

Az Ethereum, amely jelenleg ugyanarra a proof-of-work mechanizmusra támaszkodik, mint a Bitcoin, egy hosszadalmas és bonyolult fejlesztési folyamat utolsó szakaszában van, hogy egy új proof-of-stake mechanizmust vezessen be. A Greenpeace szerint a proof-of-stake kevésbé káros a környezetre az alacsonyabb energiafogyasztás miatt.

Greenpeace kampány

A Ripple vezér az egyik arca a Greenpeace Bitcoin kampánynak

Most, hogy az Ethereum hamarosan átáll a PoS mechanizmusra, a Bitcoin marad az egyetlen, amely tényleg kilóg a sorból” – mondta Larsen a Bloombergnek egy március 29-én megjelent interjúban. “Néhány újabb protokoll, például a Solana és a Cardano már most is alacsony energiafogyasztást igénylő technológiára épül” – tette hozzá.

Chris Larsen kijelentette, hogy ő Bitcoint és az Ethereumot is birtokol. Szeretné, ha mindkét kriptovaluta sikeres lenne, de szerinte a Bitcoin egy fenntarthatatlan úton halad.

A legnagyobb Bitcoin-bányászati vállalatok némelyike több mint 5000 BTC-t, azaz jelenlegi árakon számolva 237 millió dollárt meghaladó összeget tart fedezetként. Az adatok azt is mutatják, hogy a legtöbb Bitcoin-tartalékkal rendelkezők folyamatosan növelik a hashráta mértékét is, azaz újabbnál újabb szennyező bányászgépeket állítanak hadrendbe.

A Greenpeace kiemeli a kiáltványában, hogy megérti, hogy a Bitcoin jelenlegi ‘stakeholderei’ nincsenek arra ösztönözve hogy változtassanak. Ugyanis a Bitcoin bányászati mechanizmusának a megváltoztatásával a drága felszereléseik sokkal kevésbé lennének értékesek. Ez azt jelentené, hogy elsüllyedt költségeket kellene elkönyvelniük vagy “más kreatív megoldásokat” kellene alkalmazni a profitjuk fenntartására.

Chris Bendiksent, a CoinShares Bitcoin-kutatóját is idézte a jelentés:
“Pontosan 0%-ra tenném annak az esélyét, hogy a Bitcoin valaha is PoS-re váltana. A bitcoinosok körében nincs étvágy arra, hogy egy ilyen lépéssel tönkretegyék a protokoll biztonságát”.