A hatékonyságnövelés hajtja az ASIC-verseny szereplőit

A 2020. májusi Bitcoin (BTC) jutalmak felére csökkenésének hatására a blokk jutalmak 6,25 BTC-ra mérséklődtek. A bányászok hatékonyabb hardvert bevetésére kényszerülnek annak érdekében, hogy továbbra is jövedelmezőek maradjanak.

A kripto bányászgép gyártók folyamatosan fejlesztik a hardvereket, amelyek egyre nagyobb hatékonyságot biztosítanak. Ezek az új termékek általában kisebb energiaszükséglettel és magasabb hashrátával működnek.

A BitMEX megvizsgálta ezt a változó környezetet és a Bitcoin ASIC fejlődését az elmúlt évben.

Összességében azt állapították meg, hogy a Bitmain és a Canaan Creative a piac bebetonozott szereplői, de a relatíve újonnan érkező MicroBT is növeli piaci jelenlétét.

Erős Bitcoin-bányász hardver

Február és április között a Bitmain és a MicroBT is bemutatta a legnevesebb Bitcoin bányász-sorozatának legújabb tagját. Mindkét ASIC modellnek javult az energiahatékonysága, mely 30 watt /terahash (W/T) vagy annál alacsonyabb.

A Bitcoin ASIC W/T aránya megmutatja energiahatékonyságát az alapján, hogy mennyi energia szükséges egy terahash kiszámításához másodpercenként.

Így minél alacsonyabb a W/T arány, annál hatékonyabb a Bitcoin bányászgép. A fenti táblázatból látható, hogy a bányászgép-gyártók nagyobb hatékonyságú gépeket fejlesztenek.

Tekintettel az energiafogyasztással kapcsolatos kritikára, amit a BTC bányászok rendszeresen megkapnak, az alacsonyabb energiafogyasztású ASIC gépek megjelenése kedvező hatással van az iparág fejlődésére.

A felezés előtt bemutatott új hardverek rámutattak az intenzív versenyre, amely a főbb szereplők között zajlik. Egyúttal megkongatta a halál-harangot azok előtt is, akik nem képesek alkalmazkodni az új blokk jutalmakhoz, és nem tudnak hatékonyan tevékenykedni.

A Bitmain ‘hard fork’ és a csökkenő dominancia

2019. óta a Bitmain piaci részesedése hatalmas veszteségekkel 50% alá esett, kudarcot vallott az IPO-ja és a vállalatvezetésben a harc még mindig tart.

A Bitmain társalapítói, Jihan Wu és Micree Zhan a társaság a vezetésért küzdöttek. Úgy tűnik, hogy ebből Zhan került ki vesztesen, akit már el is távolítottak a cégvezetéstől.

2020-ban a társaságon belül egy részleg ‘puccskísérletet’ hajtott végre, amikor hatékonyan ‘hard forkolta’ a Bitmaint, arra kényszerítve az alkalmazottakat, hogy vagy az egyik vagy a másik társalapító táborába tartozzanak.

Korábbi beszámolók szerint a harc oda fajult, hogy Zhan ‘megtámadta’ a Bitmain pekingi irodáját, és megállította az Antminer kiszállításait is.

A gépek kiszállításaiból eredő késések valószínűleg rontani fogják a Bitmain egyébként is hanyatló értékesítési adatait. Már februárban figyelmeztetett Fan Xiao Jun, a Bitmain értékesítési igazgatója a rossz 2020-as értékesítési teljesítményre.

A Bitmain iparági dominanciájának hanyatlása éppen egybeesett a MicroBT piaci részesedésének növekedésével. A BitMEX Research szerint a Bitmain piaci részesedése a csúcson körülbelül 75% volt, mostanra visszaesett 46%.

2017 és 2019 között a MicroBT piaci részesedése 7% -ról 35% -ra nőtt. A MicroBT hatalmas megrendeléseket kap észak-amerikai bányászóriásoktól, például a Marathon-tól és a Bitfarms-tól.

Miközben a kínai cégek továbbra is a hardvergyártás monopóliumával rendelkeznek, Észak-Amerikában és Európában a bányászok elkezdték felpörgetni a működésüket, és jelentős megváltoztatták a Bitcoin bányászati hash-teljesítmény földrajzi eloszlását.

A Canaan bukdácsoló részvény árfolyama

Az iparág másik főszereplőjének, a Canaan-nak a helyzete sem rózsás. Miközben a Bitmain és a MicroBT kiadta a legújabb bányászati hardvereit, addig a Canaan legújabb termékének mutatói sokkal gyengébbek a versenytársakéhoz képest.

A Canaan AvalonMiner 1166 és 1146 Pro hashrátái mintegy 50%-kal alacsonyabbak, mint a MicroBT WhatsMiners M30S ++-nek.

A Canaan újonnan kiadott Bitcoin bányászgépei több energiát fogyasztanak, mint a legújabb versenytársaké. De a gyengébb bányászgépek csupán egy kis részét képezik Canaan problémájának. A részvény árfolyama is nagyot esett.

A Nasdaq adatai szerint Canaan részvényára több mint 66%-kal csökkent az előző évhez képest. A 2020-ban tapasztalt gyenge részvényteljesítmény a kiábrándító IPO-jának a folytatása, amelynek során mindössze 90 millió dollárt gyűjtöttek az előrejelzett 400 millió dolláros becsléshez képest.

A 180 napos IPO-zárolási időszak májusi lejártát követően a társaság részvényei két hét alatt 25%-kal zuhantak.

A BitMEX jelentése szerint a rossz vállalatirányítás visszatérő témának tűnik a főbb ASIC szereplők körében.

A Bitmain és a Canaan esetében is a hierarchián belüli struktúra hiánya miatt állítólag a befektetők aggódó pillantásokat vetnek a vállalatokra.

Noha a Bitmain erőfölényének csökkenése fokozott versenyre utalhat, sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a piaci részesedés két vagy három fő szereplő között oszlik szét hosszabb távon is.

Jelenleg a MicroBT és a Bitmain továbbra is az egyértelmű élenjárók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük