A HSBC 1 billió dollárral finanszírozza a zérókibocsátású projekteket

A HSBC legkésőbb 2050-ig a teljes vevőkörében zéró szén-dioxid-kibocsátást céloz meg, és ehhez 750-1000 milliárd dollár közötti összeget biztosít az ügyfelei számára – nyilatkozta Noel Quinn, a HSBC vezérigazgatója.

Ez az eddigi legerősebb és legjelentősebb elköteleződés az éghajlatváltozás lassítására Európa legnagyobb bankjától. Bár néhány környezetvédő csoport megkritizálta, amiért nem tesznek azonnali intézkedéseket a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásának megfékezése érdekében, ugyanis a 2050-et túl távoli célnak gondolják.

A COVID-hatás mindannyiunknak egy ébresztő volt, beleértve engem is. Láttuk, hogy a globális gazdaság mennyire törékeny, ha egy nagy esemény történik. Jelen esetben egy egészségügyi krízis történt. Ez előrevetíti, hogy egy nagy éghajlati tragédia még súlyosabb károkat tudna okozni,”- nyilatkozta Quinn egy videointerjúban. “A HSBC célja, hogy saját működésében 2030-ra elérje a nettó zéró kibocsátást,” – tette hozzá.

Míg más brit bankok, mint például a NatWest tűztek már ki hasonló zéró kibocsátás célokat, a HSBC célja, hogy ezt hatalmas Ázsia-fókuszú ügyfélkörén keresztül érje el. Így ez az egyik legjelentősebb ígéretnek számít, amit globális hitelintézet eddig tett.

A bankot azonban közelről fogják figyelni, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben hajtja végre új céljait, amelyeket elsősorban célként, nem pedig kemény kötelezettségvállalásként határozott meg.

Azt is figyelni fogják, hogy továbbra is finanszíroz-e fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó ügyfeleket, különösen a fejlődő piacokon.

Kritika sok oldalról

A HSBC-t az utolsó években ugyanis egyre nagyobb nyomás érte az aktivisták, a részvényesek és a politikusok részéről, akik szerint környezetvédelmi szempontból káros projektek finanszírozásával járul hozzá az éghajlatváltozáshoz.

Quinn elmondta, hogy a bank arra összpontosított, hogy a tőkepiacokra fókuszált karbonmentes politikáját minden működési területére kiterjessze. Ez vonatkozik a finanszírozástól kezdve, az eszközkezelésen át egészen a vállalati és lakossági banki tevékenységekig.

Amit a piacnak adtunk az egy ambíció, hogy 2050-ig a teljes finanszírozásunk nettó zéró kibocsátás tárgyú lesz. Ez sokkal nagyobb nyereség vagy cél annál, mintha a portfóliónk egy alszegmensét kiválasztanánk, és azt mondanánk, hogy ‘nem fogunk téged kiszolgálni’, mert a világnak nem erre van szüksége” – nyilatkozta. “Az iparág vagy az ügyfél ebben az esetben csak átmenne X, Y vagy Z bankhoz. Nem fogják megváltoztatni az üzleti modelljüket.”

Zero emission

De hol vannak a HSBC versenytársai?

A kritikusok szerint a HSBC lemaradt társaihoz képest az éghajlati kihívások kezelésének tekintetében. Szerintük azt kockáztatta meg, hogy veszít az olyan riválisaival szemben, mint a BNP Paribas,  akik hamarabb előálltak a karbonkibocsátás csökkentéséhez köthető célok kitűzésével.

Ezen a héten a Wall Street nehézsúlyú versenyzője, a JPMorgan lett a legújabb bank, amely kibővítette a tiszta energiába történő beruházásainak a keretét, és 2050-re a nettó zéró kibocsátás elérésére törekszik, összhangban a 2015-ös párizsi klímaegyezménnyel.

A HSBC viszonylag nehezebb helyzetben van a versenytársaihoz képest, mivel sok ázsiai ügyfele közvetlenül kapcsolódik a szénágazathoz vagy függ attól. Ezeknek a cégeknek a kibocsátása hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Ezidáig nem tettek közzé terveket arra vonatkozóan, hogy a szénipar hitelezésével kapcsolatos politikájukat hogyan kívánják szigorítani. A szénipar azonban továbbra is számos ázsiai gazdaság kulcsfontosságú mozgatórugója.

Ehelyett a bank azt mondta, hogy ‘klímalencsét‘ alkalmaz a finanszírozási döntéseknél. Emellett továbbra is figyelembe veszik ‘ügyfeleik egyedi feltételeit a fejlett és a fejlődő gazdaságokban‘. Több lobbicsoport azonban csalódott, mert a bank nem tett azonnali intézkedéseket.

A piac reakciója felemás volt

A minimum az lenne, ha azonnal kizárnánk az összes olyan céget, akinek szénkapacitás bővítési terve van. Másoktól pedig megkövetelnék a zöld energia stratégia elfogadását, amint azt a BNP Paribas és még számos komolyabb bank tette,” – jelentette ki Lucie Pinson, a Reclaim Finance alapítója és ügyvezető igazgatója.

Adam McGibbon, a brit Market Forces energiafinanszírozás szakértője szerint a terv ‘inkább zéró ambíció volt, nem pedig nettó zéró ambíció‘. “Ha bárki tudni akarja, hogy mi a HSBC klímaváltozással kapcsolatos álláspontja, akkor nézze meg, hogy mit finanszíroz, ne a marketingjét figyelje.”

Jeanne Martin, a ShareAction vezető kampánymenedzsere elmondta, hogy bár örömmel látják a kezdeményezést, ez nem hatalmas ambíció. A 2050-ig elérendő nettó zéró iránti elkötelezettség ‘a bankszektor alapjává válik‘. “Európa második legnagyobb fosszilis tüzelőanyag finanszírozójaként sürgetjük a HSBC-t, hogy vállalja a globális szén-kivezetést. Ezenkívül haladéktalanul tegyen lépéseket a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásának megfékezése érdekében.

Mégis csak nagy előrelépés a HSBC részére

Azonban a mostani bejelentést is tekinthetjük már egy nagy előrelépésnek.

A most bejelentett finanszírozási tervek, beleértve az infrastruktúra projekteket is, hétszeres növekedésnek felelnek meg a HSBC legutóbbi, 2017-ben tett 100 milliárd dolláros klíma-ígéret finanszírozásához képest.

Annak érdekében, hogy az érdekelt felek és a részvényesek nyomon követhessék az utat a zéró kibocsátás felé, a HSBC azt nyilatkozta, hogy a tudományos alapú Paris Agreement Capital Transition Assessment eszközt (PACTA) fogja használni, és rendszeresen beszámol az előrehaladásról.

Ezenkívül a bank közölte, hogy társaival, központi bankokkal és ipari testületekkel együttműködve segítenek létrehozni egy ‘globálisan következetes, jövőbiztos szabványt‘ a finanszírozott projektek mérésére.

A HSBC törekszik arra is, hogy 100 millió dollárt fektessen a tiszta technológiákba. További 100 millió dollárt adományoz az éghajlatváltozással kapcsolatos innovatív vállalkozások és a megújuló energiaforrások támogatására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük