Hogyan lehet leküzdeni az éghajlatváltozást? Ültess fát és profitálj kriptóban

Íme egy hatalmas ötlet az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez: fizess ki egy kisebb összeget egy fa elültetéséért, tokenizáld egy nem helyettesítő tokenné (NFT), majd szerezz profitot kriptóban, azzal, hogy a fa az elkövetkező években csökkenti a szén-dioxid mennyiséget a levegőben (CO2).

Ez a CorcoCoin, a Corcovado kreatív közösség új projektje a Telos-szal együttműködve, aki pénzügyi támogatást és a blokklánc infrastruktúrát is biztosította a TREE token elindításához.

Már 10 fontért saját fád és NFT-d lehet

A héten indított CorcoCoin lehetővé teszi, hogy 10 fontért (közel 4000 Forintért) egy valódi fát ültessenek el neked valahol a világban. Ezt a fát digitális eszközzé is átalakítják, konkrétan az adott fa egyedi NFT lesz, kiegészítve fényképpel és GPS-hellyel. Idővel az NFT-tulajdonosok CorcoCoin-t fognak keresni. Ez akkor következik be, amikor a fájuk növekedni kezd és felszívja a CO2-t – a fafajtól függően akár 60 évig is.

“Nemzetünk pénzrendszerei különváltak a természettől, ami az éghajlat megsemmisülését okozza” – nyilatkozta a Corcovado alapítója, Dave Erasmus a közleményében. “A CorcoCoin és a TREE tokennel reméljük, hogy helyreállíthatjuk az áruk és szolgáltatások kereskedelmének alapvető kapcsolatát a globális falunkban élő barátaink között, azért hogy egy regeneratív kapcsolatot teremtsünk, nem pedig természetkárosítást.”

Az NFT birtokosok elajándékozhatják a tokenizált fáikat másoknak, valamint kereskedhetnek is a TREE tokennel a tőzsdén. A Corcovado weboldalán különféle termékeket is meg lehet vásárolni, amelyekért TREE tokenekkel kedvezményesen lehet fizetni.

Erasmus egy YouTube-csatornát is működtet, amelyen dokumentálja természetjárásait. Mára több mint 61 000 feliratkozója van. Egy közlemény szerint a csapat Skóciában már több mint 1 000 fát ültetett, és a CorcoCoin-on keresztül „különféle őshonos fajok” telepítését tervezi.

“Hatalmas lehetőség rejlik a ma véghez vitt regeneráló gyakorlatokban az emberiség és bolygónk jövőjének javára” – nyilatkozta Douglas Horn, a Telos főépítésze. „De mivel a projektek költségei és a munka a jelenben van, az előnyök pedig a távoli jövőben lesznek, kevés közvetlen ösztönző van az emberek számára a ma szükséges intézkedések megtételére. Mindenki csak azt reméli, hogy mások elvégzik a munkát.”

“A Corcovado megtalálja a módot arra, hogy e tevékenységekből származó jutalmak egy részét a jelenben vagy a közeljövőben oda lehessen adni azoknak, akik pénzzel vagy munkájukkal támogatják a törekvést” – folytatta. „Ez megtöri a „közlegelők tragédiáját” és cselekvésre ösztönöz. A Telosnál örömmel támogatjuk az olyan típusú innovációt, amely fenntarthatóbb jövőhöz vezet.”

Már mások is próbálkoztak zöld-kripto projektekkel

Noha a CorcoCoin jó szándékúnak tűnik, természetesen nem ez az első zöld-kripto projekt. Sokan, köztük a Bitcoin Green és a SolarCoin, hasonló ösztönzők létrehozására törekedtek a felhasználók számára. Céljuk az volt, hogy visszaszorítsák a Bitcoin környezeti hatásai körüli negatív megítélést, tekintettel a proof-of-work hálózat működtetéséhez szükséges hatalmas energiamennyiségre. Ez jelenleg Kolumbia energiafogyasztásával azonos mértékű.

A korábbi öko-kripto projektek egy része látszólag nagyon csekély hatást gyakorolt. A többi pedig úgy tűnik, hogy elsősorban az alkotók javát fogja szolgálni, ha berobban a kereslet irántuk.

Még akkor is, ha ez az új projekt soha nem indul el teljesen, legalább ültettél egy fát.