A JPMorgan egy új blokklánc alapú betéti tokent fejleszt

A JPMorgan Chase & Co, az Egyesült Államok legnagyobb bankja egy új típusú digitális valutát fejleszt, amely felgyorsíthatja az elszámolásokat és a nemzetközi fizetéseket – állítja egy, a témához közel álló forrás.

Új digitális betéti token

A névtelenséget megőrizni kívánó forrás azt állította, hogy a bank egy blokklánc alapú betéti token használatát vizsgálja. A token egy átruházható digitális valutaként működne, amely egy betéttel szembeni követelést képviselne. A forrás azt is hozzátette, hogy bár az új fizetési rendszer infrastruktúrája már rendelkezésre áll, a token kifejlesztése előtt megvárják a szabályozó hatóságok jóváhagyását. Ha a szabályozók megadják a jóváhagyást, a JPMorgan a szabályozói engedélyt követő egy éven belül bevezetheti a terméket a vállalati ügyfelei számára.

“A betéti tokenek rengeteg potenciális előnnyel járnak, de azt is megértjük, hogy a szabályozók átgondoltan és körültekintően szeretnének eljárni, mielőtt az ilyen új terméket engedélyeznék. Ha a jóváhagyás megérkezne, a blokklánc infrastruktúránk képes lenne viszonylag gyorsan támogatni a betéti tokenek bevezetését”.

A betéti token a JPMorgan blokklánc projektjeinek egy újabb mérföldköve lesz a JPM Coin bejelentése után. A betéti tokenek megkönnyítik majd a más bankok ügyfeleinek történő egyszerű pénzátutalásokat. Emellett kiválóan alkalmas lenne a blokkláncon kibocsátott tokenizált értékpapírok kereskedelmének elszámolására is.

A betéti tokenek átalakíthatják a pénzügyi rendszert

A betéti tokenek olyan digitális érmék, amelyek egy kereskedelmi bankkal szembeni követelést képviselnek, és átalakíthatják a hagyományos pénzügyi rendszert. A blokklánc technológia alkalmazásával a tranzakciók azonnal feldolgozhatók, és jelentősen gyorsabb elszámolásokat eredményeznek, miközben csökkentik a tranzakciós költségeket. Az új rendszer a bank meglévő megfelelőségi rendszereivel is összekapcsolódna, biztosítva, hogy minden tranzakciót a szükséges ellenőrzések és a szabályozói jelentések alá vonjanak.

A betéti token kezdetben dollárban lesz denominálva. Az illetékes szabályozó hatóságok jóváhagyását követően azonban más pénznemekben is elérhetővé válhat.

Egyre nagyobb mértékben használják a JPMorgan Coin tokent

A JPMorgan az első nagy amerikai bank, amely saját digitális tokent indít valós felhasználási esetekre. Az új betéti token bevezetése egyúttal egy olyan időszakban történik, amikor a bank a JPM Coin, a blokklánc alapú elszámolási token használatának kiterjesztésére törekszik. A JPM Coin fizetési megoldásként és betétkönyvként működik, lehetővé téve a felhasználók számára a banknál tartott fiatpénzek átutalását. A JPMorgan közölte, hogy a JPM Coinnal a bevezetése óta több mint 300 milliárd dollár értékű tranzakciót bonyolítottak le. Ez tehát az egyik legkiemelkedőbb példája annak, hogy egy hagyományos pénzintézet hogyan képes alkalmazni a blokklánc technológiát a mindennapi működésében.

A bank tavaly hozta nyilvánosságra, hogy ügyfelei elkezdték használni JPM Coint a fizetések azonnali globális kiegyenlítésére. Ez megkönnyíti a fizetések átutalását az intézményi ügyfelek között. A coin azonban jelenleg csak olyan vállalati ügyfelek számára érhető el, akik szigorú szabályozási ellenőrzéseken estek át.