A JP Morgan szerint komoly stresszteszttel néznek szemben a bitcoin bányászok

A JP Morgan globális befektetési bank elemzői szerint a bitcoin bányászok komoly ellenszéllel fognak szembenézni, mivel a hashráta új rekordokat ér el a jövő tavasszal esedékes felezési esemény előtt. Ugyanis az ingadozó villamosenergia költségek és a bányászok közötti verseny felfelé nyomja a termelési költségeket.
A hashráta a kriptopénz bányászatához felhasznált számítási teljesítményt jelenti. A nagyjából négyévente bekövetkező felezési esemény a bányászok jutalmát pedig a felére csökkenti.

A közelgő, 2024 áprilisában/májusában bekövetkező bitcoin felezés komoly stresszteszt lehet a bitcoin bányászok számára.” – írja Nikolaos Panigirtzoglou, a JP Morgan elemzője a cég legfrissebb Flows and Liquidity jelentésében.

“A felezés a bányászati jutalmakat 6,25-ről 3,125 BTC-re csökkenti, ami a bányászok bevételeinek csökkenését jelenti. Ezzel egyidejűleg ténylegesen növeli a Bitcoin termelési költségeit.” – magyarázza a jelentés. “Ennek eredményeképpen, bár a bitcoin felezés a bitcoin árfolyamára pozitívan hat, ez egyúttal kihívást jelent a bitcoin bányászok számára”.

Az elemzés szerint a 0,05 dollár/kWh globális átlagos áramköltséget alapul véve egy bitcoin bányászata körülbelül 20 000 dollárba kerül, ami jelenleg körülbelül 30 000 dollárt ér. A JP Morgan szerint azonban a hashráta ingadozása arra utal, hogy különböző energiaforrásokat használnak. Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb áron áramhoz jutó bányászok előnyben vannak. A vállalat szerint a kilowattóránkénti költség egy centes növekedése 4300 dollárral növeli a Bitcoin előállítási költségét.

“A felezés után ez az érzékenység megduplázódna 8600 dollárra, ami növeli a magasabb fajlagos költségű bányászok sebezhetőségét.” – jegyezte meg a cég.

Az árfolyamnak emelkedni kell

Vannak azonban jó hírek is a bányászok számára.

A bitcoin bányászat iránti intézményi érdeklődés támogatást nyújtott a küszködő bányászoknak. Az utóbbi időben több bányászcég is komoly befektetéseket kapott. A Galaxy Digital például nemrég vásárolta fel az Argo Blockchaint, a Grayscale pedig egy bányászhardverekre összpontosító egységet hozott létre. “A Tether, a világ legnagyobb stabilcoin kibocsátója szintén befektetést tervez egy Salvadorban található bitcoin bányászati telephelybe.” – áll a jelentésben.

Ennek ellenére a Bitcoin árfolyamának és a tranzakciós díjaknak jelentősen emelkedniük kell ahhoz, hogy ellensúlyozzák az alacsonyabb blokkjutalmat.
A JP Morgan azt is megjegyezte, hogy “a kriptovaluták körüli hájp csökkenése, beleértve az Ordinals körüli hájpot is, további kihívást jelent a bányászok bevételei számára.

A napi Ordinals-bejegyzések száma nemrég történelmi csúcsot ért el, de a Bitcoin tranzakciós díjak nem tartották fenn velük együtt a korábbi csúcsokat.

“A jövőre nézve valószínűtlennek tűnik, hogy a Bitcoin hashráta a 2024. április-májusi feleződési eseményt követően ugyanolyan ütemben fog tovább emelkedni anélkül, hogy a Bitcoin árfolyama tartósan a termelési költség fölé emelkedne. Vagy a tranzakciós díjak nagymértékű növekedése tudná még ellensúlyozni a bányászati jutalmak csökkenését.” – zárta a jelentést a JP Morgan.