A kereskedők 60%-a elfogadná a kriptókat egy éven belül

Egy felmérés szerint 2022 lehet a kriptovaluták nagy éve, már ami a kereskedők általi elfogadását illeti.

A FIS Worldpay – egy vezető globális fintech szolgáltató – a közelmúltban a Crypto.com-mal közös jelentést tett közzé, amely a kriptovalutával, mint csereeszközzel kapcsolatos attitűdökről szól. A felmérés szerint mind a kereskedők, mind a vásárlók körében hatalmas érdeklődés mutatkozik a kriptovaluták, mint fizetőeszközök iránt.

A Crypto for Payments című jelentés szerint jelenleg 10-szer akkora a különbség a kriptovalutával tranzakciókat lebonyolító vásárlók és kereskedők között. Míg a vásárlók 40%-a szeretne kriptóval vásárolni, a kereskedők mindössze 4%-a fogadja el azt. Ezzel szemben idén mind a vásárlók, mind a kereskedők 60%-a érdeklődést mutatott a kriptovaluták használata vagy elfogadása iránt.

A tényleges elfogadás azonban valószínűleg ennél sokkal lassabban fog bekövetkezni. Egyes kereskedők számára nehéz lehet az áttérés, hiszen a kriptovalutákhoz nem árt némi ismeret, emellett több országban a jogi keret és az adózási szabályok sem világosak a kriptopénzek elfogadását illetően. Amennyiben sikerül ezeket leküzdeni, a jelentés szerint a kereskedők az alacsonyabb tranzakciós díjakból profitálhatnak, miközben szélesebb ügyfélkört szólíthatnak meg.

Az ügyfél-kereskedő közötti különbségek egyik lehetséges oka a kriptovaluták árfolyam ingadozása. A kereskedők esetleg vonakodnak eladni termékeiket egy olyan eszközért cserébe, aminek az értéke percenként változik.

Ezért olyan megoldások jelentek meg, mint a Visa és a Mastercard ún. kriptokártyái. A felhasználók szimplán feltöltik ezeket a kártyákat kriptovalutával, és bárhol használhatják őket termékek vásárlására, ahol a fizetési szolgáltatók hagyományos kártyáit elfogadják. A felhasználók pénzét fiat valutára konvertálják, mielőtt azt a kereskedő számlájára utalják. A felmérés szerint jelenleg a crypto.com felhasználóinak 65%-a használja a platform Visa kártyát, ami egyértelműen bizonyítja a kriptovaluta vásárlások iránti hatalmas keresletet.

A tanulmányban kifejezetten 110 000 crypto.com ügyfelet és több mint 1,5 millió WorldPay FIS kereskedőt kérdeztek meg. A Visa által végzett hasonló tanulmány szerint a kisvállalkozók 25%-a tervezi, hogy még az idén elfogadja a kriptovalutákat.