A kiberbűnözők körében még mindig a Bitcoin a preferált kriptovaluta

A Bitcoin egyik legrégebbi és közismert felhasználási területe az interneten bonyolított feketepiaci tevékenységek fizetésére való felhasználás. Nagyon sok felhasználó a Bitcoinnal akkor találkozott először, mikor az internet sötét bugyraiban ecstasyt vagy füvet vásárolt.

Az azóta eltelt időszakban nagyon sok ilyen weboldalt a bűnüldöző szervek már lekapcsoltak, de az interneten bonyolított illegális e-commerce aktivitás még így is jelentős, különféle jelentések alapján évente túllépi az 1 milliárd dolláros értéket is.

Habár sok esetben a bitcoinra úgy hivatkoznak mint az internet privát és anonim fizetőeszközére, a valóság az, hogy a bitcoin hálózaton bonyolított tranzakciók publikusak. A valódi entitások közvetlenül tényleg nem kapcsolhatók egy tranzakcióhoz sem, de bárki letöltheti a Bitcoin blokklánc összes adatát, amely tartalmazza a kriptovaluta teljes 10 éves tranzakciós történetét.

Az olyan új fejlesztések mint a Lightning Network és a titoktartásra fókuszáló új tárcák mint a Wasabi and Samourai valamivel nagyobb fokú anonimitást biztosítanak, de alapvetően a Bitcoin tranzakciók messze vannak a titkosságtól.

Ennek ellenére a Bitcoin a kiberbűnözők körében még mindig a preferált kriptovaluta, derül ki az Europol idei éves jelentésből is, amely az Internet Szervezett Bűnözéses Fenyegetések Értékelése néven jelenik meg évente. Habár az altcoinok közül például a Monero próbált előretörni azzal, hogy magasabb fokú titoktartást és anonimitást kínál, de ezek az alternatívák egyenlőre nem tudnak versenyezni a Bitcoinnal.

A Bitcoin egyenlőre a leggyakrabban használt valuta, ami köszönhető annak is, hogy a legnagyobb ügyfélbázisa van.“, emeli ki a riport.

A Bitcoin kriminális esetei

Az Europol jelentése szerint a kriptovaluták, különösen a Bitcoin, fontos szerepet tölt be a feketegazdaságban, és a leggyakrabban használt fizetőeszköz az online bűnügyi (criminal-to-criminal) fizetések esetén. Specifikus esetek, amikor a bűnözők kihasználják a kriptovaluták előnyeit, a zsarolóvírusok, a DDoS támadások, kriptohackelések, stb.

Az Europol felhívja a figyelmet arra is, hogy a legtöbb csalási bűnügy esetében a tradicionális fizetések helyett áttérnek a bűnözők az online kriptovaluta alapú fizetésre. Ez egyre nagyobb előnyt nyújt a bűnözők számára, ugyanis a kriptoszférával csak most ismerkedő felhasználók sok esetben kevés ismerettel rendelkeznek a blokkláncok működéséről, és nincs tudomásuk arról sem, hogy a blokklánc alapú tranzakciók visszafordíthatlanok.

Egy korábban megjelent jelentés, amit a Chainalysis közölt, arról számolt be, hogy a darknetes piaci aktivitás csökkent az összes bitcoin tranzakció százalékában. Azonban a dollárban számított darknet piacon a kereskedelem mértéke évről évre növekszik.

A kiberbűnözők használják a Monerot is

A Monero az egyetlen altcoin, ami megjelent az Europol jelentésben több mint egyszer. Ezt a kriptót azokban a bűnügyi esetekben használják a csalók, amikor titokban szoftvereket telepítenek a felhasználók gépére, és azt kriptobányászásra használják fel. Ez a Monero kimondottan alkalmas az ilyen jellegű tevékenységre, ugyanis az altcoinnak elég magasfokú a titoktartási képessége, és ez még egy olyan coin, amit hagyományos hardvereken is lehet bányászni. A riport kiemeli még azt is, hogy erősödik az a trend a darknet piacokon, hogy egyre több esetben Moneroval is lehet fizetni.

A ’kriminális’ tőzsdék is előretörnek

A jelentés abban a szekciójában, amely a jövőbeli fenyegetésekkel foglalkozik, megemlítik az olyan bitcoin tőzsdéket, amelyeket arra köteleznek, hogy komolyabb átvilágítást hajtsanak végre arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorlatot folytatnak a felhasználóikról szóló információgyűjtésssel kapcsolatban. 2019 év végével életbe lép az EU Pénzmosás elleni új direktívája, amitől az Europol azt várja, hogy a kriptovaluta felhasználók a peer-to-peer tőzsdei rendszerekre térjenek át, ha meg akarják tartani pénzügyi függetlenségüket és privát szférájukat.

A direktíva életbelépésének egyik hatása az lesz, hogy növekedni fog a ’kriminális’ tőzsdei szolgáltatók száma a digitális feketegazdaságban, ahol a fiat pénzeket kriptovalutává lehet váltani a jogi szabályozás keretein kívül, magyarázza a jelentés.

Habár a bűnüldöző szervek egyre több mindent próbálnak tenni az illegális tevékenységek visszaszorítására az online szférában is, de az összes bűnügyi aktivitást mindaddig megfékezni nem lehet, amíg totális megfigyelési rendszert ki nem építenek az interneten is, ami szintén egy nem kívánatos irány lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük