Már egy kínai egyetemi vizsga tárgya a Bitcoin és a blokklánc

Kína szupersebességgel halad a digitális valuták, a blokklánc és a Bitcoin adoptációjának útján.

A távol-keleti nagyhatalom titokban milliókat költ a blokklánc-parkok fejlesztésére, az oktatásra, az elosztott főkönyvi keretrendszerre és a digitális jüan közelgő bevezetésére.

Azonban ehhez képzett munkaerőre is szükség van. Egy helyi jelentés szerint egy kínai egyetem vizsgázóinak Bitcoin bányászattal kapcsolatos kérdéseket tettek fel, miután néhány hete a témáról szóló oktatási könyvet publikáltak.

Tudj meg többet a Bitcoinról, ha sikeres vizsgát akarsz

A 8BTC kínai portál a Twitter oldalán jelentette, hogy a „Gaokao” vizsgára készülő hallgatók – becslések szerint évente 10 millió hallgató vesz részt rajta – a helyi Bitcoin bányászat állapotát elemzik, különös tekintettel annak földrajzi és gazdasági helyzetére az egyetemi vizsga keretén belül.

A témával kapcsolatos kérdések felbukkannak a gyakorlókönyvekben is, és nagy valószínűséggel a „Gaokao” vizsga részei lesznek, mivel szerepelnek a tantervben. A jelentések szerint a vizsga nehéz és nagy a verseny a vizsgázók között. A legjobb eredményeket elérők a legnevesebb kínai, és egyesült államokbeli egyetemeken folytatják tanulmányaikat, egyesült királysági felsőfokú oktatási intézmények mellett.

A kiszivárogtatott képek azt mutatják, hogy a hallgatóknak azt kellett elemezni, hogy a Bitcoin bányászat központja miért Szecsuánban létesült.

A szecsuáni éghajlat alapvetően hűvös, olcsó a vízi erőművekben előállított villamos áram és képzett a munkaerő. Ezek a jellemzők teszik tökéletessé a régiót a Bitcoin bányászatra. Az adatok azt mutatják, hogy a globális Bitcoin hashráta több mint 9 százaléka e régióból származik.

De van kritika is. A hallgatóktól azt is kérdezik, hogy miért van aszimmetria – kis lakosság számára túlépített infrastruktúra –, és hogyan lehetne a vízenergiát felhasználni más erőforrásokhoz.

A Weixin kínai kiadvány szerint hasonló kérdéseket tettek fel egy 2019-es földrajz vizsga során is.

Ezért olyan nagy dolog

A Bitcoinnal kapcsolatos kérdéseket megosztó hallgatók megjegyezték, hogy a legtöbb kérdés a Bitcoin mint iparág kibővítésére és annak hatalmas energiafogyasztására összpontosít, amely néhány vélemény szerint olyan magas, hogy egész Svájcot képes lenne ellátni energiával.

Az egyik kérdés arra vonatkozik, hogy a hallgatók szerint miért kellene megállítani a kínai Bitcoin-bányászat további növekedését. A helyes válasz a következő:

“A Bitcoinnak magas a kockázata és instabil a belőle szerzett jövedelem. A Bitcoin bányászathoz kapcsolódó infrastruktúra sok energiát fogyaszt, ami a reálgazdaság elégtelen áramellátásához vezethet; a működés során keletkezett túlzott hőkibocsátás tüzet és potenciális biztonsági veszélyeket okozhat.”

A kérdések sok szempontból lényegesek, és jelzik Kína kriptovaluták körüli grandiózus terveit.

Az oktatók elvárják, hogy a kínai állampolgárok megtanulják, megismerjék és elemezzék a Bitcoint és a kapcsolódó bányászati tevékenységeket. A Blokklánc tágabb értelemben pedig kiemelten szerepel Kína Ötéves Tervében, amelynek része a Hainanban folyamatban lévő blokklánc-sziget fejlesztése is.

Az olyan országok, mint Dél-Korea állítólag „aggódik” Kína blokklánc-iparban betöltött szerepe miatt.

Eközben Kína azon dolgozik, hogy a digitális jüan bevezetésre kerüljön a 2022. évi pekingi téli olimpia előtt, mely potenciálisan bemutathatja a digitális valutákat a világ minden tájáról érkező több millió résztvevő és turista számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük