Nem csak kacsa van Szecsuánban, hanem olcsó áram is

A kínai bitcoin bányászok nem panaszkodnak a szecsuáni esőre. A tartomány esős évszaka ugyanis rengeteg, – és ami talán még fontosabb – nagyon olcsó vízenergiát biztosít a vízerőművek közelében bányászfarmot üzemeltető kínaiaknak. Ez pedig azt jelenti, hogy az elmúlt 3 hétben Szecsuán tartományba nem csak a víz özönlött, de rengeteg kriptobányász is.

A Bitcoin.com egyik beszámolója alapján ez a trend pedig nem is új keletű: az elmúlt néhány évben már rendszeressé vált, hogy a kínai bányászok az esős évszak során a tartományba költöznek.

Mennyi extrát jelent ez a bányászok számára?

Csak hogy segítsünk kicsit megérteni, hogy mit is jelent ez: az elmúlt hetekben volt olyan időszak (újra), amikor a Kína által előállított hashráta 70 százaléka (!) Szecsuán tartományból származott.

A tartományban élő Eva Xiao a Mediumon jelentett a helyzetről:

“2016-ban csak Szecsuán és Jünnan vízerőműveiben egy elképesztő, 45,6 terawatt órányi áramot generáltak. Hogy jobban megértsük ezt a számot, nézzük meg például azt, hogy az USA egész területén, ugyanezen évben 4,100 terawatt óra áramot termeltek. Ezekkel az erőművekkel így nagyon megéri partnerkapcsolatba lépnie a bányászoknak. A nagyon olcsó energiáért cserébe a bevételüknek csak egy kis részét kell megosztaniuk az erőművekkel.”

Jól hangzik.

Az egyetlen probléma a kiszámíthatósággal van. Ugyanis az egész év során nem tudják ugyanezt a kapacitás biztosítani a bányászok, hiszen az esős időszak végével, a vízerőmű által generált áram ára újra felkúszik.

Így sokan inkább az állami támogatásokat veszik igénybe, ahelyett hogy a vízerőművekkel kötnének egyezményt. Ezáltal ráadásul a folyamatos költözködést is el tudják kerülni.

“Ha egy vállalat nem szeretne az áramforrás stabilitása miatt aggódni, akkor inkább az állammal dolgoznak együtt” mondta Zhao Qianjie, a BTCC kriptotőzsde alelnöke Xiao cikkében.

Az elmúlt évben mondjuk rengeteget változott a kínai bányászok élete. Ahogy arról már korábban is jelentettünk, 2018 végén rengetegen próbálták inkább eladni bányász eszközeiket, miután a csökkenő kriptovaluta árfolyamok mellett már nem voltak képesek jövedelmezőek maradni. A mostani Szecsuánba irányuló migráció azonban azt mutathatja, hogy még mindig rengetegen vannak, akik próbálnak élni a lehetőségekkel.

Hogy ez a trend a jövőben folytatódik-e, az kérdéses. Az biztos, hogy a kínai és más országbéli bányászok csökkenő hozzájárulása 30 százalékos esést jelentett a rekordmagasságokhoz képest a globális bitcoin hashráta értékében.

Kína kiesése pedig probléma: ugyanis legfényesebb időszakában Kína a Bitcoin hálózat hashrátájának 70 százalékáért volt felelős és azok többsége is megújuló energiaforrásból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük