A kriptobefektetők felkerültek a legrosszabb jelszavak szégyenlistájára

Egy jelszó kezeléssel foglalkozó vállalat, a Dashlane tegnap közzétette az éves “Legrosszabb jelszavak” listáját, és a kriptovaluta befektetők nem lehetnek igazán büszkék magukra: a lista harmadik helyét szerezték meg.

A lista persze inkább csak egy kis csipkelődés, de azért arra tökéletes, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen típusú hibákat érdemes elkerülni, ha nagyobb védettséget szeretnénk a fiókunkon elérni.

A Dashlane szerint, az átlagos internet felhasználónak kb. 200 különböző jelszót kell megjegyeznie, és ez a szám 2023-ra előreláthatólag meg fog duplázódni. Ez pedig rengeteg jelszó lenne ahhoz, hogy az emberek csak legyintsenek, és azt mondják: “erre nyilván emlékezni fogok, nem szoktam elfelejteni”. Így a jelszó kezelés nagyon fontos részévé válik az adatok biztonságos tárolásának.

A Dashlane CEO-ja, Emmanual Schalit is kitért a listára:

A jelszavak az első védelmi vonal a kibertámadások során. A gyenge jelszavak, az újrahasznált jelszavak és a rossz jelszókezelési rendszerek nagyon könnyedén sebezhetővé teszik az adatainkat. Sokunknak rengeteg jelszót kell észben tartania, így biztosak vagyunk benne, hogy rengetegen követik el ugyanazokat a hibákat. Reméljük listánkkal fel tudjuk hívni a figyelmet a fontosságára.

Míg az átlagos internet felhasználónak is rengeteg jelszót kell megjegyeznie, ez a szám még nagyobb a kriptobefektetőknél. A múlt évben több mint 20 000-re becsülték azon alkalmi befektetők számát, akik kriptovalutákba invesztáltak és nem voltak képesek hozzáférni anyagi eszközeikhez elfelejtett jelszó miatt. Olyan esetekről is lehetett hallani, amikor valaki hipnózis révén próbált kriptovaluta eszközeihez hozzáférni.

A leggyakoribb hibák

A Dashlane szerint már azzal is rengeteget tehetünk, ha csak a leggyakrabban elkövetett hibákat megpróbáljuk elkerülni. Először is, mindenképpen legyen jelszóvédelem az összes eszközünk, fiókunk – minden alkalmazáson, e-mailen vagy szerveren.

A másik fontos dolog pedig, hogy a jelszó ne tartalmazzon neveket vagy olyan szavakat, amik könnyedén azonosíthatóak a felhasználóval. A családtagok neveit és az alapvető hobbikat percek alatt ki lehet találni valakiről. Az erős jelszó pedig nem csak, hogy ezeket ne tartalmazza, de legalább 8 karakteres, és számok, betűk és szimbólumok keveréke alkotja.

Utolsóként pedig még egy tanács a Dashlane-től: bár nagyon csábító újra és újra felhasználni ugyanazt a jelszót – ha már kitaláltam egy jó bonyolultat, akkor nem fogok még egyet megalkotni, ugye? –, de ezt is lehetőleg kerüljük el. Így a hackerek ugyanis csak egy fiókkal kell, hogy bajlódjanak, a többit már mi nyújtjuk ezüsttálcán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük