A legendás befektető szerint a részvénypiac 50%-os összeomlására számíthatunk

Néhány évvel ezelőtt történt a csendes fordulat, hogy Jeremy Grantham egy aktív részvénypiaci bikából egy “medvefordulatot” vett. Mindeközben a sorban megjelent írásai lélegzetvisszafojtva riogattak egy nagy piaci összeomlás bekövetkeztével. Ezek a figyelmeztetések a közelgő összeomlásról különösen 2021 elején lettek igazán élesek… és látványosan tévesek. Emlékezzünk vissza, még 2021 januárjában Grantham azt írta, hogy “ennek a nagy buboréknak a kipukkanása az életetek legfontosabb befektetési eseménye” lesz, míg ezt követte a figyelmeztetés egy “látványos” összeomlásról a következő néhány hónapban”.

Mondani sem kell, hogy nem következett be a nagy összeomlás, mivel a Fed és más központi bankok mindent megtettek a piac stabilizálásáért. Ez a részvénypiacokon a kockázatos eszközök számára egy epikus évet eredményezett, és 2021-et minden idők legmagasabb szintjén zárta. Eközben Grantham eszközbefektetési cége, a Grantham, Mayo, & van Otterloo (GMO) nemcsak meredek veszteségeket, hanem jelentős visszaváltásokat is elszenvedett. Ez nagyon megalázó lehet Grantham számára, aki korábban mind a 2000-es dotcom, mind a 2008-as ingatlanlufi kipukkadását megjósolta. De most nem számolt a befektető azzal, hogy a Fed mennyire eltökélt egy újabb lufi kipukkadásának elkerülése érdekében.

De mivel a részvények ismét elszálltak a Fed fokozatosan kivezetendő támogatásától való félelmek miatt, a 83 éves Granthamnek nem kellett sokáig várnia, hogy kiadja eddigi legapokaliptikusabb jegyzetét péntek reggel a “Let The Wild Rumpus Begin” címmel. Ebben újra előveszi a már jól ismert gondolatokat, miszerint jelenleg egy szuperbuborékban élünk. Az elmúlt száz évben ez már a negyedikben, és az 1929-es összeomláshoz, a 2000-es dotcom bukáshoz és a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonlóan Grantham “szinte biztos” abban, hogy buborék kipukkadása már megkezdődött. Ez a részvény-indexeket hamarosan vissza is löki a mélybe.

4 piaci összeomlás

Részvénypiaci összeomlás

Hogy mennyire nagy lesz az esés? Az ikonikus befektetési menedzser úgy látja, hogy az S&P az alig néhány héttel ezelőtti 4800-as csúcsról közel 50%-kal 2500-ra esik vissza. A Nasdaq Composite, amely szerdán technikai korrekcióval, 10%-kal lejjebb zárt az eddigi csúcsához képest, még nagyobb esést szenvedhet el.

A Grantham által vizsgált összeomlásra utaló jelek aligha titkosak. Az első jel, hogy a szuperbuborék kipukkadása megkezdődött, tavaly februárban érkezett, amikor a legspekulatívabb részvények tucatjai zuhanni kezdtek. Az egyik proxy, Cathie Wood ARK Innovation ETF-je azóta 52%-kal esett vissza. Ezután a Russell 2000, a közepes kapitalizációjú részvények indexe, amely jellemzően jobban teljesít a bikapiacon, 2021-ben lemaradt az S&P 500-tól.

buborék kosarak

Grantham rámutat egyéb buborékra utaló “őrült befektetői viselkedésre” is. Ilyenek a mémrészvények, az olyan értelmetlen kriptovaluták, mint a Dogecoin, és a nem-helyettesíthető tokenek (NFT-k) több millió dolláros értékelései. Ahogy a Goldman Sachs az egyes részvényopciós aktivitást bemutató grafikonja is mutatja, a kiskereskedelmi befektetők még mindig nagyon aktívak a piacon.

részvénykereskedés
A borúlátó befektetési menedzser kiemeli, hogy “amikor a pesszimizmus visszatér a piacokra, az Egyesült Államok történetében a legnagyobb potenciális leértékelődéssel nézünk szembe a felhalmozott vagyon tekintetében“.

Mindent bevetünk a buborék elfedésére

Grantham elismeri, hogy lehet az előző évben nem időzítette tökéletesen a lufi csúcsát, de azt mondja, hogy csak idő kérdése, hogy a buborék kipukkadjon. Addig is a “bikapiac vámpírfázisában” élünk, amely egy darabig még túlél, de végül “felborul és meghal. Minél hamarabb, annál jobb mindenkinek“, vagyis:

“.. szerintem a bikapiac vámpírfázisában vagyunk, ahol mindent bedobunk, amit csak tudunk. Coviddal álcázzuk, a kvantitatív lazítás (QE) végét a magasabb kamatlábak ígéretével fedjük el. Váratlan inflációval mérgezzük meg – ami korábban mindig megölte a P/E arányokat, de ezúttal egyedülálló módon még nem -, és a lény még mindig repül. (Ahogy 2007 második felében is tántorgott, miközben a jelzáloghitelek és más pénzügyi derivatívák miatti sebek egymás után jöttek elő.) Egészen addig, amíg, amikor már kezdjük azt hinni, hogy a dolog teljesen halhatatlanná vált, felborul és meghal. Minél hamarabb, annál jobb mindenkinek.”

Grantham a közelgő összeomlásról szuperlatívuszokban beszélt, és szerinte a japán részvénypiac és ingatlanpiac 1980-as évek végi kettős összeomlásának hatásával vetekedhet, és katasztrofális következményekkel járhat. A befektető szerint nem csak a részvények vannak szuperbuborékban, hanem a kötvények is. Egyúttal a globális ingatlanpiac lufija is egyre nagyobbra fújódik, és egy “kezdődő buborékot” lehet felfedezni a nyersanyagárakban is. Számításai szerint csak az Egyesült Államokban a veszteségek elérhetik a 35 billió dollárt is.

japán részvény piaci összeomlás

Mit javasol Grantham, mit tegyünk?

Grantham most is látja ugyanazt a mintázatot, amely minden korábbi szuperbuboréknál kirajzolódott. Ezek azok a mintázatok, amik magabiztosan leírják, hogy ez is hasonlóan fog összeomlani. Grantham a rossz monetáris politikát okolja az elmúlt 25 év buborékaiért. Érvelése szerint Alan Greenspan Fed-elnöksége óta a központi bankok “segítik és elősegítik” az egymást követő buborékok kialakulását azáltal, hogy először túl olcsóvá tették a pénzt, majd a korrekciót követően siettek a piacok megmentésére.

Grantham most azonban arra figyelmeztet, hogy a befektetők már nem számíthatnak erre az központi banki segítségre. Ugyanis a négy évtized óta most leggyorsabban felfutó infláció “korlátozza” a Fed azon képességét, hogy kamatcsökkentéssel vagy eszközvásárlással továbbfűtse a gazdaságot. Ilyen körülmények között a hagyományos 60/40 arányú, kötvényekkel ellensúlyozott részvényportfólió nagyon kevés védelmet nyújt, mondja Grantham. Azt tanácsolja, hogy adjuk el az amerikai részvényeket, és olcsóbb értékelésekkel rendelkező japán és feltörekvő piaci részvényeket vásároljunk, tartsunk némi aranyat és ezüstöt, és gyűjtsünk sok készpénzt, hogy aztán azt bevethessük, amikor az árak ismét vonzóvá válnak.