A legnagyobb potenciállal bíró play-to-earn blokklánc játékok 

Hagyományos gondolkodásmóddal nehéz lenne feldolgozni, egy csipetnyi digitalizáció iránti érdeklődéssel ugyanakkor könnyedén megérthetjük, hogyan lopták be magukat a play-to-earn játékok a nagyvállalatok szívébe, és hogyan forradalmasították, majd tették izgalmassá a profitszerzést. Bár az esport és vele együtt a profi játékosok már évek óta élnek és virulnak, a blokklánc technológia köztudatba való betörése hozott némi változást. Ezennel már nincs szükség arra, hogy játékzsenik legyünk – az egyetlen szabály, hogy pénzkeresés közben érezzük jól magunkat. Nos, a play-to-earn játékok (P2E) és a bitcoin szerencsejáték weboldalaknak köszönhetően ez utóbbit már ki is pipálhatjuk, így aztán az egyetlen dolgunk pusztán annyi, hogy átadjuk magunkat a metaverzum világának. Az alábbiakban elhoztuk számotokra a klasszikus, de egyben legmámorítóbb P2E játékokat, megfűszerezve egy-két kevésbé ismert kaszinó projekttel. Let the game begin!

Axie Infinity – szörnyek a legjavából

Gyerekkorunk kártyajátékaiból kiindulva bizonyára sokan tisztában vannak azzal, hogy egy-egy Yu-Gi-Oh! vagy éppen Pokémon kártya akár aranyat is érhet a tulajdonosa számára. Ugyan az Axie Infinity nem a megszokott elven alapul, hiszen a fizikai kiadás helyett most digitális kártyákkal van dolgunk, az ötlet lényegében ugyanaz. Azt viszont mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a játékban való szereplés előtt a projekt által támogatott kriptotárcát kell létrehoznunk. A MetaMask egyébként az egyik legnépszerűbb tárca a játékot űzők körében, ahol letétbe helyezhetjük kriptovalutánkat, mielőtt még a játék Ronin tárcájába utalnánk azt. No, és ezennel el is érkeztünk a legizgalmasabb részhez. Mielőtt ugyanis beszállnánk a buliba, meg kell vásárolnunk legalább három Axie szörnyet, melyek közül kedvünk szerint válogathatunk a piacon. Természetesen ajánlatos körbejárni a szörnyek mögött lapuló képességeket és statisztikákat, hiszen csapatunkkal mindenképp érdemes lesz belépnünk az aréna módba, ahol más játékosok ellen harcolhatunk. Ha valaki esetleg egyenesen fejest ugrana az Axie-k világában, szíves figyelmébe ajánljuk részletes bemutatónkat, ahol bővebben mesélünk arról, miképpen tudunk szórakozás mellett némi bevételt is szerezni a játékból.

The Sandbox, a virtuális ingatlanpiac

Nemcsak az NFT-gyűjtemények garantálnak jelentős hozamot, a metaverzum ingatlanpiaca ugyanis elég komoly befektetési lehetőségnek ígérkezik. Az iparág éllovasa, a The Sandbox nemrégiben például 4,2 millió dollár értékben adott el virtuális szigeteket – méghozzá egyetlen vevőnek, aki, mint kiderült, később villákat épített földterületén, hogy azokat tovább értékesítse. Ne feledkezzünk meg továbbá a projekt digitális valutájáról, a SAND tokenről sem, mely 2020-ban pusztán 0,5 dolláros árfolyamon volt megvásárolható, mára azonban már egészen 8 dollárig tornázta fel magát.

Silks, a telivér lóversenyzés atyja

2022 talán egyik legizgalmasabb metaverzum projektje már most megreformálni látszik az egyébként még kezdeti fázisban lévő play-to-earn játékokat. A projektet az különbözteti meg a többi blokklánc alapú játéktól, hogy a telivér lóversenyzés valós világából táplálkozik: a játékosok olyan versenylovakat birtokolhatnak, melyek valóban léteznek. A valódi, megmásíthatatlan kapcsolatot a projekt fejlesztői a ló vérvonalára, versenyeredményeire és fejlődési történetére vonatkozó nyilvános adatok felhasználásával érik el. Ami pedig még jobb: a Silks játékosai jutalomban részesülnek, ha digitális lovuk hús-vér megfelelője versenyt nyer a való életben. Le a kalappal!

Decentraland, itt aztán minden NFT

Az örök klasszikus a játékosokat a közvetlen irányítás lehetőségével kívánja magához édesgetni. Mindezt pedig decentralizált autonóm szervezetként való felépítésével éri el, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy közvetlenül szavazzanak a játékon és a szervezeten belüli házirendről. A Decentraland világában mindemellett a tárgyak, a földek, a ruhák és lassan már a levegő is NFT-ként van strukturálva, a piactéren pedig a projekt natív tokenjével, a MANA-val lehet kereskedni.

TCG World

Egy kivételesen egyedi projekt, ahol a játékosok TCG tokenekhez juthatnak, gazdagíthatják NFT-gyűjteményeiket, virtuális ingatlanokba fektethetnek, vagy akár saját online vállalkozást is indíthatnak. A TCG World sokunkat a Decentraland metaverzumára emlékeztheti, saját play-to-earn megközelítése és történeti idővonala ugyanakkor egy teljesen új világba kalauzolja a játékosokat.

Készülődőben lévő projektek, NFT kaszinók, szerencsejátékok

Most pedig, hogy alaposan megismerhettük a szektor hőseit, sokakban biztosan megfogalmazódott a tény, hogy a kriptovaluták és az NFT-k beékelődése a szerencsejátékok területére egy rendkívül potenciális fejlődés lehet. Ami azt illeti, az NFT-k profilképnek való felhasználásán túl messze hasznosabb tulajdonságokkal is bírnak, amelyet büszkén alátámasztanak a kriptovaluta kaszinójátékok is. A szektor ugyan még készülőben lévő, de annál ígéretesebb projektjei –  a Gambling Apes, a Sherbet és a Slotie – egytől-egyig sajátos megközelítéssel, grafikával és különleges fejlesztésekkel vonják magukra a figyelmet.

A blokkláncra épülő szerencsejátékok világában a Gambling Apes az egyik legrégebbi és egyben az egyetlen olyan projekt, amely már jelenleg is működő termékkel büszkélkedhet. Online kaszinója 2021 decemberében indult, ami azóta is mindenféle nyerőgéppel és izgalmas játékokkal várja a kedves érdeklődőket. Sőt, a projekt második verziója is készülődőben van, mely a tervek szerint idén júniusban a Decentraland egyik legmenőbb kaszinójaként fog berobbanni. Ééés most jön a legjobb rész: egy Gambling Ape birtoklásával valóban a vállalat metaverzum kaszinójánák társtulajdonosává válunk. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy mivel részesedést szerezhetünk a kaszinó bevételeiből, itt aztán valódi bevételről és valódi kifizetésekről beszélünk.

A Sherbet ezzel ellentétben egyelőre még pusztán a radar alatt épülget. A projekt annyiban fog hasonlítani a majmokhoz, hogy saját online web 3.0 kaszinót kíván építeni, ahol közvetlenül a barátainkkal, vagy éppen ellenségeinkkel versenyezhetünk. A Slotie pedig ahelyett, hogy virtuális kaszinót üzemeltetne, szolgáltatásait más kaszinókba integrálja, ahonnan a bezsebelt jutalékok 80 százalékát NFT tulajdonosai között osztja szét natív WATT token formájában. Tehát minél több és egyedibb Slotie-t birtoklunk, annál több WATT-ot kereshetünk.

Mindenkinek természetesen szíve-joga, hogy a hagyományos pénzügyi eszközok mellett marad, vagy egyenesen fejest ugrik a kriptovaluták világába. Az viszont már most érezhető, hogy a legtöbb óriás igyekszik valamelyest beférkőzni az innovatív eszközök világába, ami bizony tagadhatatlanul közelebb hozza a pénzügyi rendszer megreformálását.