A PayPal teljes pálfordulása a Bitcoinnal kapcsolatban

  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A PayPal múlt heti bejelentései miszerint támogatást nyújtana a Bitcoin és más kriptovaluták számára, véget vetett a fizetési óriás hétéves cívódásának. Szóval, mi adta meg a végső löketet a kriptók javára?

A PayPal egy feltételes Bitlicense jogot kapott szerdán a New York State Department of Financial Services hivataltól, amely lehetővé teszi számukra a Bitcoin, az Ethereum, a Bitcoin Cash és a Litecoin kereskedelmét és tartását a Paxos, fintech start-uppal együttműködve.

A fizetési óriás bejelentette, hogy a felhasználók közvetlenül a PayPal-számlájukról vásárolhatnak, tarthatnak és kereskedhetnek a kriptovalutákkal. Ezzel világszerte 26 millió kereskedő előtt nyitotta meg az ajtót, hogy kriptovaluta-fizetéseket fogadjanak el a PayPal 346 millió felhasználójától.

Dan Schulman, a PayPal elnök-vezérigazgatója nyilatkozatában elmondta: „A valuták digitális formáira való áttérés elkerülhetetlen, egyértelmű előnyökkel jár a pénzügyi integráció és hozzáférés; a fizetési rendszer hatékonysága, sebessége és rugalmassága; és a kormányok azon képessége szempontjából, hogy gyorsan tudnak pénzeket folyósítani az állampolgároknak.”

De a PayPal nem mindig volt túl lelkes a kriptovaluták iránt. A kezdeti állapottól, a Bitcoin eladók visszaszorításától, a pénznemnek való alkalmasságának megkérdőjelezésén át végül eljutott a platformon lévő kriptós vásárlások engedélyezéséig.

A PayPal a Bitcoin körül szaglászik

A cég a kezdetekben korlátozottan támogatta a Bitcoint, miután 2013-ban megvásárolta a Braintree nevű chicagói céget, mely e-kereskedelmi vállalatok számára készít mobil- és webes fizetési rendszereket.

“Ez a PayPal lépése a Bitcoin felkarolására” – nyilatkozta annak idején Bill Ready, a Braintree vezérigazgatója.

Egy évvel később a PayPal partnerséget jelentett be három fő kriptovállalkozással: BitPay, Coinbase és GoCoin. Scott Ellison, a vállalati akkori stratégia főigazgatója 2014. szeptemberi blogbejegyzésében bejelentette, hogy az online kereskedők mind a három cégen keresztül képesek lesznek elfogadni Bitcoint a PayPal Payments Hub által.

Aztán jött a hátraarc. 2015-ben a vállalat akkor elfogadott ÁSZF-jében (amit azóta jó párszor frissítettek) kijelentette, hogy a Bitcoin használata a PayPal feltöltéshez „illegális” , mert megsérti a társaság hivatalos működési politikáját, miszerint nem engedélyezettek a “tranzakciókkal kapcsolatos olyan tevékenységek, amelyek magukban foglalják a pénzváltást vagy a csekk-beváltási üzleteket.

“Nem alkalmas igazi valutának”

2018 januárjában a cég igazgatóságának tagjai ellentmondásos véleményt nyilvánítottak a Bitcoinról.

A hónap elején Schulman így kommentálta: „Most azt hiszem, és ezt talán jobban látjuk, mint valaha, a kriptovaluta volatilitása valójában alkalmatlanná teszi arra, hogy valódi valuta legyen, amelyet a kiskereskedők elfogadhatnak.

Talán elmondható, hogy Schulman észrevételei alig néhány héttel azután történtek, hogy a Bitcoin elérte minden idők legmagasabb szintjét, a közel 20 000 dollárt. Mire az interjú megjelent, az árfolyam visszaesett 16 475 dollárra.

Napokkal később Schulman leült egy videóinterjúra a PayPal igazgatósági tagjával (és korai Bitcoin-támogatóval) Wences Casares-szel. Casares a Bitcoint mint kísérletet írta le, amelynek több mint 50% esélye van a sikerre, hozzátéve, hogy “Ha sikerül, akkor egy Bitcoin egy millió dollárt fog érni.

Casares azt is állította, hogy legalább 20% esély van a kísérlet elbukására.

“Évekbe fog telni”

Egy hónappal később John Rainey, a cég pénzügyi vezetője hosszan szemlézte a kriptovalutát, és elmondta, hogy bár vannak érdemei a technológiának, mégis „évekbe fog telni, mire elérjük, hogy mindenhol jelen legyen és elfogadják, és egy olyan pénznemformává váljon, amelyet minden nap használnak”.

Nem sokkal később, 2018 márciusában, a PayPal új szabadalmat nyújtott be a kereskedők és a fogyasztók közötti kriptovaluta-tranzakciók felgyorsítása érdekében, jelezve, hogy továbbra is a Bitcoin integrálásán dolgozik a kulisszák mögött.

Ez azonban végképp nem egyezett meg a kifelé közvetített álláspontjával a kriptoszektorról. Alig néhány héttel a PayPal szabadalom benyújtása után a platform egyes felhasználói arról számoltak be, hogy egy hivatalosnak tűnő e-mailt kaptak a vállalattól. Az üzenetben arra figyelmeztették őket, hogy “fejezzenek be minden olyan tevékenységüket, amely kriptovaluta kereskedését vagy átutalását eredményezi”.  Amikor erre magyarázatot kértek, a cég tagadta az e-mailek kiküldését.

A PayPal arra készül, hogy beugrik a Bitcoin-ba

A cég kriptovalutával kapcsolatos álláspontja ismét meggyengült, amikor 2019 októberében több vállalat közül elsőként lépett ki a Libra Association-ből, a Facebook által vezetett stabilcoin vállalkozással kapcsolatos szabályozási bizonytalanságok miatt.

Tehát pontosan mi adott a PayPal-nak bizalmat, hogy újra előremozduljon a hét éve tartó kriptovaluta-integrációban?

Az első jelek a gondolkodásmód megváltozásáról 2020 elején érkeztek, amikor a cég állásajánlatokat tett közzé. Új Blokklánc kutatócsoportjába keresett embereket.

A PayPal az Európai Bizottsághoz intézett, júliusban közzétett levelében is utalt a kriptovaluta iránti folyamatos érdeklődésére.

Az első pletykák arról, hogy a PayPal összefoghat a Paxosszal a kriptovaluták adás-vételének lehetővé tétele érdekében, 2020 júniusában jelentek meg.

Mi lesz ezután?

Úgy tűnik, hogy a Paxos partnerség bizonyos fokú megnyugvást nyújtott a PayPal-nak a Bitcoin volatilitás kockázatával kapcsolatban a kereskedők és felhasználók számára.

A duó által kidolgozott rendszert ezeknek a problémáknak a csökkentésére tervezték. A fizetéseket hagyományos devizák alkalmazásával teljesítik, és a közlemény szerint a PayPal kezeli az áringadozások kockázatát.

De más tényezők is befolyásolják a fizetési óriás döntését. Nem tudjuk, hogy a PayPal először mikor igényelt BitLicense-t. De figyelemre méltó, hogy ez az első olyan vállalat, amely feltételes Bitlicense-t kapott, ami egy újfajta jogosítványnak számít, és a teljes a teljes licensz felé vezető lépésnek szánnak.

A cég feltételes licence megköveteli, hogy egy teljes BitLicense-t (jelen esetben a Paxos) birtokló társasággal működjön együtt a kriptovaluta-kereskedelmi és -tartási szolgáltatások nyújtása érdekében.

Ezeken felül a külső környezet közelmúlt eseményei is szerepet játszottak a Bitcoinhoz való közeledésben. A koronavírus-válság felgyorsította a digitális fizetések irányába mutató tendenciát.

A vállalat Bitcoin elfogadása sokkhullámokat okozott a kriptovaluta térben, és a Bitcoin árfolyama ennek hatására átlépte a 13 000 dollárt. A lépés pártolói a szélesebb körű kriptovaluta elfogadás jeleként tekintenek rá. Azonban ellenzői a PayPal korlátozó irányelveire mutogatnak, amelyek megakadályozzák a felhasználókat abban, hogy Bitcoinjukat áthelyezzék a platformról.

Ettől függetlenül a PayPal döntése, miszerint lehetővé teszi a kriptovaluta adás-vételt, vízválasztó pillanat a kriptoiparág számára. A fizetési óriás hosszú tanácstalansági időszakának pedig a végét jelenti.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.