A mexikói elnök menekült státuszt biztosítana Assange-nak, a kriptósok adakozni kezdtek

A mexikói elnök menekült státuszt adna az Egyesült Királyságban fogvatartott Julian Assange-nak. A kriptósok támogatják Assange-ot, már adományokat is gyűjtenek számára.

Nem adják ki Assange-ot az Egyesült Államoknak

Ahogy arról a tegnapi nap folyamán már beszámoltunk, a brit bíró végre döntést hozott a Londonban fogvatartott Assange kiadatásával kapcsolatban. A bíró döntése alapján az Egyesült Királyság nem adja ki a WikiLeaks alapítójaként ismert férfit az Egyesült Államok hatóságainak. A döntés meghozatalában valószínűleg szerepet játszhatott az is, hogy Assange jogi képviselői szerint az esetleges kiadatás a férfinél növelné a súlyos depresszió kockázatát, ami akár végső soron öngyilkossághoz is vezethetne.

A kriptósok adakozni kezdtek

A WikiLeaks és Assange jogi védelmének elősegítése érdekében úgy tűnik, hogy a kriptósok összefogtak, mivel elkezdtek adakozni. A Whale Alert névre hallgató Twitter felhasználó szerint tegnap valaki 8,48 Bitcoint adományozott Assange támogatására, amely a tegnapi árfolyam alapján körülbelül 280 ezer dollárnak felel meg. De nem ez az első nagyobb összegű adomány, múlt hét szerdán egy másik kriptós 4,51 Bitcoint utalt át a WikiLeaks Adomány Tárcába. Ez az adomány az akkori árfolyamon 125 ezer dollárt ér. Az adományok tehát folyamatosan érkeznek, de Assange jogi státusza az Egyesült Királyságban még továbbra is bizonytalan.

Mexikó menekült státuszt biztosítana

A kémkedéssel és kormányzati számítógépek feltörésével vádolt férfi számára most egy új megoldás látszik körvonalazódni. Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador ugyanis hajlandó lenne politikai menekült státuszt biztosítani Assange számára. A Reuters információi szerint López Obrador megkegyelmezne a WikiLeaks alapítójának. Úgy gondol a férfira, mint egy újságíróra, akinek védelemre van szüksége.

Arra fogom kérni a külügyminisztert, hogy az Egyesült Királyság kormányánál érdeklődjön Assange úr szabadon bocsátásának és a Mexikó általi politikai menekült státusz biztosításának lehetőségéről – mondta az elnök.

Sokan támogatják Assange-ot

Még mielőtt a brit bíró döntését nyilvánosságra hozták a kiadatás elutasításáról, rengetegen (nagy kriptósok is) hangot adtak annak, hogy Assange mellett állnak. Sőt Trump-ot is megkörnyékezték azzal a kéréssel, hogy adjon szövetségi kegyelmet a férfinak mielőtt január 20-án leköszön hivatalából. A közösségi médiában szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy Trump azt fontolgatja, hogy megkegyelmez Assange-nak. Az erre irányuló információk azonban ezidáig nem kerültek megerősítésre.

A Blockstream vezérigazgatója, Adam Back is kiáll Assange mellett. Egyenesen felháborítónak tartja, hogy Assange-ot fogva tartják, ez ugyanis nem a köz akaratát reprezentálja. Véleménye szerint a férfit szabadon kellene bocsátani az újságírói szerepkörére hivatkozva.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.