A MicroStrategy még mindig profitál bitcoin befektetéséből

A hatalmas bitcoinvagyonáról ismert MicroStrategy köszöni szépen, jól van, és a kriptovaluták árfolyamzuhanásának ellenére sincs veszélyben – legalábbis Michael Saylor, a vállalat kriptovezére nemrégiben közzétett pénzügyi jelentése szerint.

A pánikhangulat közepette a közmédiát ellepték a rémhírek, miszerint az intelligencia szoftvercég most aztán lehúzhatja a rolót. A MicroStrategy vezérigazgatója tweetjében ugyanakkor megerősítette, hogy a vállalat pusztán akkor érezné meg a kriptovaluták bedőlését, ha a BTC 3562 dollárra zuhanna vissza. De még akkor is, ha a kriptó megvásárlására felvett 205 millió dolláros hiteléről lenne szó, a vállalat „más biztosítékot is tudna nyújtani”, hogy elkerülje kapui bezárását.

A bitcoinnak kellemetlenül rázós hete volt, hiszen árfolyama 2020 decembere óta a legalacsonyabb szintig menetelt. Van, aki temeti, no meg aztán itt van Saylor, aki a piaci volatilitásra reagálva ismételten elmondta, hogy a MicroStrategy hosszú távra tervez a bitcoin állományával.

„Amikor a MicroStrategy #Bitcoin stratégiába kezdett, tisztában volt a volatilitással, amiért úgy strukturálta a mérlegét, hogy továbbra is #HODL tudjon maradni, ha rosszul sül el a dolog” – írta.

A MicroStrategy 2020 augusztusában kezdett el a bitcoinba, mint tartalékeszközbe fektetni a gyengülő dollárra és a globális makrogazdasági körülményekre hivatkozva. A 2022. első negyedévi pénzügyi eredményekről szóló jelentése szerint a vállalat március 31-én mintegy 129 218 bitcoinnal rendelkezett, ami mai árakon számolva 2,6 milliárd dollárt ér. Mivel pedig a bitcoin állományának akkori átlagos beszerzési ára 30 700 dollár körül mozgott, a BTC-nek további 27%-ot kellene esnie ahhoz, hogy a cég papíron is veszteséget könyveljen el magának.

A vállalat egyébként nemrégiben 205 millió dollár értékben, összesen 19 466 bitcoinnal fedezett hitelt vett fel, hogy még több bitcoint vásároljon. Aggodalomra azonban semmi ok, a cég további 95 643 BTC-je tehermentes, így még mindig közel 2 milliárd dollárja van, amely fedezetként szolgálhat számára.