2020. decembere óta a legalacsonyabb árfolyamon zárt a Bitcoin

A Bitcoin 18%-ot veszít 24 óra alatt, mivel egy újabb altcoin összeomlása a külső makrogazdasági nyomással kombinálva csak szenvedést okoz a hodlereknek. A Bitcoin teljesen más hangulatban kezdte az új hetet, mint az előzőt. A BTC/USD árfolyam 2020. decembere óta a legalacsonyabb heti záróértékkel fejezte be az előző heti kereskedést.

A mai cikkünkben áttekintjük, hogy milyen okok állhatnak a mostani meredek esés mögött.

1. A Celsius “összeomlása” fenyeget

“A szélsőséges piaci körülmények miatt ma bejelentjük, hogy a Celsius szünetelteti a kifizetéseket, a swapot és a számlák közötti átutalásokat. Azért tesszük meg ma ezt a lépést, hogy a Celsius jobb helyzetbe kerüljön, hogy idővel teljesíteni tudja a kifizetési kötelezettségeit” – olvasható a június 13-án kiadott blogbejegyzésben.

Erre reagálva a Bitcoin-szakértők, akik a Terra-botrányt követően már így is szkeptikusak voltak az altcoin térrel kapcsolatban, nem vesztegették az időt, és a Celsiusnál történteket okolták a BTC árfolyamveszteség mértékéért.

Míg pár héttel ezelőtt a Terra (LUNA) és a TerraUSD (UST) tokenek blokklánc protokollja omlott össze, ezen a hétvégén a Celsius fintech platformon és a CEL tokenjén volt a sor, hogy kövesse a példáját. A CEL árfolyama 40%-ot esett a nap folyamán. Valószínűleg a Celsius azon döntése miatt szenvedett így, mert a “likviditás stabilizálása” érdekében teljesen leállították a kifizetéseket és átutalásokat, és ez magával rántotta a Bitcoint is.

2. A Fed intervenciója várható a 40 éves rekord infláció csökkentésére

A Celsius nehézségektől függetlenül ezen a héten továbbra is fennáll a lehetőség újabb zavarokra az erőtérben. Ugyanis a Fed FOMC (Federal Open Markets Committee) bizottsága készül a június 15-én kezdődő e havi kamatdöntési ülésére.

A június 10-i 8,6%-os amerikai inflációs adat után a várakozások szerint az ülésen arról dönthetnek, hogy felgyorsítják az irányadó kamat emelések ütemét. Ennek sem a részvények, sem a kriptoeszközök nem örülnek.

A Bloomberg arról is beszámolt, hogy akár 75 bázispontos kamatemelés is szóba jöhet, mivel a piacok az év végére 3%-os vagy annál magasabb alapkamatot áraztak már be.

3. Az amerikai dollár a 20 éves csúcsokat döntöget

Mialatt a kockázatos eszközök szenvednek, addig az amerikai dollár a legtöbbet hozta ki erejéből az elmúlt két évben.
Ez a tendencia folytatódni látszik, mivel a globális makrogazdasági körülmények nyomást gyakorolnak a világ gyakorlatilag minden más valutájára és a kockázatos eszközökre, amelyek nem nyújtanak reális menedéket.

USD Index árfolyamAz amerikai dollárindex (DXY) annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben visszaesett, mostanra határozottan visszatért a nyeregbe. Most újra a májusban látott 105-ös csúcsot célozza meg. Ezek az értékek a dollár rekordszintű 2002-es erősödését tükrözik, és a cikk írásának időpontjában mindössze 0,5 pontra van a csúcstól.

A 2020. márciusi piaci összeomlás óta a DXY erősségének indikátora megbízható ellenmutatója a BTC árfolyamának. Amíg nem következik be jelentős trendforduló, addig a Bitcoin kilátásai az eladási nyomás miatt nem túl jók.

4. A “Nyomor index” a piaci félelmet erősíti

A kriptopiaci borús hangulat ezen a héten senkit sem érhet meglepetés. Azonban a globális makropiaci hangulat is rosszabbnál-rosszabbra fordul látva az inflációs jelentéseket és az orosz-ukrán háború eszkalálódását.

Crypto Fear and Gear index

A Crypto Fear & Greed Index, amely a kriptokereskedők általános állapotát méri, az egy számjegyű mélypont szélén tántorog. Miután a 2022-es év eddigi nagy részét egy olyan területen töltötte, amely hagyományosan a piaci mélypontok számára van fenntartva, a Fear & Greed index még mindig azt jelzi, hogy még nem fogtunk padlót. Június 13-án 11/100-as értéket mért az index. Ez mindössze három ponttal magasabb, mint a 2020. márciusi koronavírus járvány globális kitörésekor mért mélypontja.

A múlt heti amerikai inflációs jelentés hasonlóan megviselte a hagyományos piaci Fear & Greed indexet is, amely a CNN adatai szerint most ismét a “félelem” zónában van a 28/100 tartományban.

Misery index

Azonban nemcsak a pénzügyi világ érzi a szorítást. Az úgynevezett “Misery Index”, amely az inflációt és a munkanélküliséget méri, is olyan jeleket mutat, amelyeket Lyn Alden közgazdász “nem túl jónak” nevez.

“Azzal kombinálva, hogy a múlthoz képest mekkora az adósság/GDP arány most, nem csoda, hogy a fogyasztói hangulat rekordalacsony szinten van.” – kommentálta a Fed múlt heti adatait.

Életre szóló lehetőség?

A jelenlegi körülmények között úgy érezhetjük, hogy nincsenek már olyan Bitcoin-bikák, akik a horizonton megjelenő sötét és borús felhő mellett irányt mutatnának a csordának.

Ha azonban messzebbről közelítjük meg a dolgot, akkor azt mondhatjuk, hogy nagyon sokan vannak, akik a jelenlegi piaci körülményeket remek befektetési lehetőségnek tekintik, ha helyesen cselekszenek. Közéjük tartozik Filbfilb, a DecenTrader kereskedési platform társalapítója is. Ő a hétvégén a Bitcoint “életre szóló lehetőségnek” nevezte.

Twitter

“Csak hogy tisztázzuk, a rövid/középtávú problémák ellenére, amelyek sajnos mindenhol jelen vannak, ha túl tudod kezelni és jól játszod ki a lépéseidet anélkül, hogy megijednél vagy túl sokat kockáztatnál, a mostani piaci körülmények az életed lehetőségét rejtegetik számodra.” – írta a Twitteren.