A nap grafikonja: két hét alatt háromszorozott a Bitcoin-forradalmár

A Stacks nevű fejlesztőcsapat a jelek szerint nem kevesebbet tűzött ki célul, minthogy a Bitcoin világába is elhozza az Ethereum világának vívmányait, a okosszerződéseket, az NFT-ket, a DeFi-t és még sok mindent. A hasonló nevű Stacks (STX) tokenek pedig fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, stake-elésükkel jövedelemhez jutnak a tulajdonosok és szavazhatnak.

Az érmék bámulatos emelkedésen mentek keresztül, mintegy két hét alatt 30 cent környékéről 90 cent környékére ugrottak. Az utóbbi egy hétben a száz legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza mezőnyében is ez az érme volt a legsikeresebb, és a 47. helyre küzdötte fel magát.

A Bitcoin oldalláncok vagy második rétegű blokkláncok jövője megosztja a szakembereket, ahogy ezt januárban is írtuk a Stacks protokoll “fehér könyvének” publikálása alkalmából. Erős a konkurencia, sokan mások is dolgoznak második rétegű (layer 2) Bitcoin-megoldásokon.

A Stacks árfolyama. (Tradingview.com)
A Stacks árfolyama. (Tradingview.com)

Ám ez tulajdonképpen a rendszer lényegéhez tartozik. A Bitcoin a biztonság és stabilitás érdekében feláldozta a skálázhatóságot (sebességet), amin második rétegű megoldásokkal terveztek javítani.

Kapcsolódó cikk a Bitcoin-rétegekről: Íme a Bitcoin-háború nyertese, a Lightning Network