Ilyen az, amikor a bankok féltik a bőrüket és bevételeiket a kriptovalutáktól

A nigériai bankok minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák az e-Naira digitális valuta bevezetését és elterjedését, mert attól félnek, hogy az majd megrövidíti banki bevételeiket. 

Az e-Naira számára létrehozott kriptovaluta tárca 2021 októberi bevezetése óta mindössze 700 000 felhasználót tudott magához édesgetni. Ez a szám pedig meg kell hagyni, kifejezetten alacsony, tekintettel arra, hogy Nigériában 55 millió lakos rendelkezik bankszámlával. A nigériai központi bank kormányzója, Godwin Emefiele az alacsony elfogadottságot és az intézmény közönyét kommentálva úgy nyilatkozott:

Apátia uralkodik a bankoknál.

A helyi bankok tetemes összegeket fektettek be digitális szolgáltatásaikba annak érdekében, hogy a jövőben jutalékbevételeket teretmsenek. Az e-Naira azonban felülkerekedett az intézmények törekvésein, mivel olcsóbb alternatívát kínál a hagyományos pénzeszközökhöz képest. A tárcákhoz jelenleg egyébként csak a banki ügyfelek férhetnek hozzá, azonban elviekben már dolgoznak azon, hogy a bankszámlával nem rendelkező helyiek is kivehessék részüket belőle.

A kriptovaluták a nigériaiak mentsvára

Nigériában kifejezetten magas a kriptovaluták iránti elfogadottság. 2021-ben például a helyiek mintegy 24,2%-a fektetett be legalább egy digitális eszközbe, miközben 63%-uk úgy vélekedett, a kriptovaluta a pénz jövője. Míg azonban a társadalom magabiztos a kriptóval kapcsolatban, addig a nigériai kormány úgy tűnik, megpróbál a két fél közé furakodni.

Az ország tavaly döntött az e-Naira kidolgozásáról. Akkor a tisztviselők elárulták, hogy azért fontolgatják a kriptó törvényes fizetőeszközzé tételét, mert “a központi bankok 85%-a már számításba vette a digitális valuták bevezetését”. Egy hónappal később azonban a kormány bejelentette a projekt határozatlan idejű felfüggesztését, mert “más kulcsfontosságú tevékenységek voltak kilátásban”. Ennek ellenére az e-Naira még októberben elindult, amire válaszul a központi bank elrendelte, hogy zárjanak be minden kriptovalutához kötődő bankszámlát. Jelenleg a szóban forgó tilalom még mindig fennáll, a kriptovaluta kereskedelem azonban továbbra is legális az országban.