A PayPal 604 millió dollárt tartott bitcoinban és más kriptókban 2022 végén

Az Elon Musk által alapított óriásvállalat kriptoportfóliójának nagy részét BTC és ETH tette ki, előbbiből 291 millió, míg utóbbiból 250 millió dollárt tartott a cég 2022 végén.

A PayPal pénzügyi kötelezettségeinek jelentős részét az ügyfeleinek is kínált kriptovalutákban, például bitcoinban tartja. December 31-én a vállalat összesen 604 millió dollárt tartott különböző digitális eszközökben, elsősorban bitcoinban, etherben, litecoinban és bitcoin cashben – derül ki az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez február 10-én benyújtott éves jelentéséből.

A PayPal kriptovaluta vagyonában a legnagyobb arányban a BTC van jelen, amely a teljes vagyonból 291 millió dollárt tesz ki, míg 250 millió dollárt ETH-ban tartanak. A fennmaradó 63 millió dollár a litecoint és a bitcoin cash-t tartalmazza együttesen.

A vállalat kriptoportfóliója egyébként a pénzügyi kötelezettségeinek 67%-át teszi ki, ami december 31-én összesen 902 millió dollár volt. A PayPal teljes vagyona természetesen ennél jóval nagyobb, a mostani jelentés szerint jelenleg 25 milliárd dollár.

Veszélybe kerülhet a felhasználók kriptója, ha esetleg becsődöl a letétkezelő

A PayPal az ügyfelek kriptovalutáit egy harmadik fél által megbízott letétkezelőn keresztül tárolja – jegyezte meg a vállalat a jelentésben. A cég hangsúlyozta, hogy szerződésbe van foglalva, hogy a letétkezelőnek el kell különítenie az ügyfelek eszközeit, és nem szabad azokat a saját vagy más eszközökkel kevernie. A vállalat azonban hozzátette, hogy egy esetleges csődeljárás komoly problémát jelenthet a PayPal-nak:

“Nem lehetünk biztosak abban, hogy ezek a szerződéses kötelezettségek, még ha a letétkezelő megfelelően be is tartja őket, hatékonyan megakadályozzák, hogy az ilyen eszközöket a csőd- vagy más fizetésképtelenségi törvények alapján a letétkezelő vagyonának részeként kezeljék.” – olvasható a PayPal jelentésében.

A PayPal egyébként már 2020 novembere óta kínál bitcoin tartási és kereskedési szolgáltatásokat az Egyesült Államokban. Richard Nash alelnök szerint a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy minden lehetséges blokkláncot és kriptovalutát bevezessen a szolgáltatásaiba, beleértve a központi banki digitális valutákat is.