Egy régi vad elmélet megmagyarázhatja a bitcoin árfolyam mostani emelkedését

Nem sokan várták, hogy közel 50%-ot emelkedik a bitcoin árfolyama 2023 elején, még a profi kereskedők között sem. Amerikai profok most egy régi vad elmélettel álltak elő a bitcoin árfolyam mozgására vonatkozóan. Ha igazuk lesz, nem sok jóra számíthatunk a jövőben.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Elon Musk bevezetné a kriptovalutákat a Twitter fizetési rendszerébe. Közismerten Musk nagy támogatója a digitális eszközöknek, ezért nem csoda, ha az előző év során megvásárolt vállalatában támogatni szeretné alkalmazásukat. A hírek szerint a tulajdonos arra utasította fejlesztőit, hogy a platform ezen rendszerét úgy építsék fel, hogy idővel különböző kriptofunkciókkal is bővíthető legyen.

A héten ismét több hír került elő a nagyvilágból, ami azt igazolja, hogy a bitcoin, mint decentralizált, kormányoktól független fizetőeszköz több országban már betölti valódi funkcióját. Libanonban 90%-kal értékelték le a helyi fizetőeszközt. Persze az árfolyam így sem fogja tükrözni a piaci helyzetet. Hiszen a párhuzamos, nem hivatalos piacokon jelenleg akár a hivatalosan jegyzett árfolyam négyszeresét is elkérik egy dollárért. A libanoniak számára így a hiperinfláció és a túl nehezen megszerezhető dollár mellett a bitcoin kifejezetten jó alternatívának tűnik az értékmegőrzésre. Mindeközben Nigériában már 60%-os felárral kereskednek a Bitcoinnal az ATM korlátozások miatt. Hiába tesz a központi bank folyamatos erőfeszítéseket azért, hogy állampolgárait a saját digitalizált pénz használatára kényszerítse, az emberek inkább a bitcoinban bíznak, mint az állami pénzben. Több országban is egyre csak eldurvul a devizaválság, lehetséges, hogy lassan már az országok is bitcoint fognak felhalmozni?

Dokumentumfilm készül Changpeng Zhao és Sam Bankman-Fried kapcsolatáról Mark Wahlberg közreműködésével. A dokumentumfilm arra fog fókuszálni, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező, prominens akadémiai családba született Bankman-Fried és Zhao, akinek családja 12 éves korában Kínából Kanadába menekült, hogyan váltak a kriptotér két legjelentősebb alakjává, és hogyan váltakozott a kapcsolatuk a szövetségesek és a riválisok között.

Véget érhet a csökkenő trend?

A Fed szinte minden várakozásnak megfelelően 0,25%-kal emelte a kamatokat ezen a héten. Mindeközben Jerome Powell FED elnök pedig azzal keltett izgalmat, hogy a „dezinfláció” kifejezést használta a kísérő megjegyzésekben.

A BTC/USD árfolyam újra 24 000 dollár fölé tudott ugrani, azonban a piaci szereplők még mindig abban reménykednek, hogy egy jelentősebb visszakövetés vár az árfolyamra, mielőtt elérné a 25 000 dollárt.

A BTC jól láthatóan teljesítette a kitörést makroszinten jelentkező csökkenő trendvonaltól felfelé

A BTC jól láthatóan teljesítette a kitörést makroszinten jelentkező csökkenő trendvonaltól felfelé. A visszateszteléssel együtt sem esett be az árfolyam a negatív trend vonala alá, ami bizakodásra ad okot. A következő nagy ellenállást a 25 000 dolláros és az afeletti régió jelenti. Azonban mivel most a 25 000 dollár a fő célár a piacon sokak számára, sőt egyre többen várják ezt az árfolyamot, kezd zsúfoltá válni a hangulat ezen a szinten. Önbeteljesítő jóslat, vagy hoppon maradt várakozások lesz a bitcoin sorsa a közeljövőben.

Amerikai intézményi befektetők nyomják fel a bitcoin árfolyamát

A CoinShares elemző oldal időközben megjegyezte, hogy a digitális eszköz befektetési termékekben kezelt teljes vagyona – amely jól méri az intézményi részvételt – 28 milliárd dollárra emelkedett az elmúlt hetekben. Emögött az optimista befektetői hangulat mögött állnak olyan makrotényezők, mint például az infláció elleni küzdelem. De vannak technikai okok is, mint a BTC short pozíciók kiszorítása a piacról. Mint ahogy ez történt is az elmúlt hetek short squeeze során, amikor számtalan profi kereskedő is kényszerlikvidálta az eladási megbízásait, ami tovább emelte a bitcoin árfolyamát.

A CoinShares elemző oldal időközben megjegyezte, hogy a digitális eszköz befektetési termékekben kezelt teljes vagyona – amely jól méri az intézményi részvételt – 28 milliárd dollárra emelkedett az elmúlt hetekben

A Matrixport szerint a havi BTC árfolyam növekedés 85%-a az Egyesült Államok intézményi befektetőjének tulajdonítható. A legmegdöbbentőbb statisztika az, hogy a Bitcoin évi emelkedése szinte az összes alkalommal az amerikai kereskedés óráiban történt.

A cég elemzése azt az elméletet erősíti, hogy Ázsiát a lakossági befektetők, az Egyesült Államokat pedig az intézményi befektetők vezérlik.

Tehát, ha a Bitcoin piaci ára emelkedik az amerikai piac kereskedési óráiban, de csökken az ázsiai kereskedési órákban – ahogy az januárban történt – akkor feltételezhető, hogy az amerikai intézményi befektetők vettek Bitcoint, míg az ázsiai kiskereskedők eladták azt.

Visszatér a Tether nyomda?

John Griffin, a Texasi Egyetem McCombs School of Business pénzügyi professzora ismét furcsa dologra lett figyelmes. Ő volt az, akit 2017-ben észrevette, hogy egy akkor még kevéssé ismert token, amely mögött egyben dollár fedezet áll, nagy mennyiségben kerül kibocsátásra. Kezd derengeni a sztori?

Egyik nyom vezetett a másikhoz és azt a következtetést vonták le, amikor nagy összegben bocsátanak ki Tethert, a Bitcoin ára is megugrott. Úgy tűnt, hogy valaki vagy valakik a frissen nyomtatott „ingyen pénzt” arra használták fel, hogy saját profitjuk érdekében felfújja a Bitcoin árát.

2022 vége felé egy újabb rejtélyes trend keltette fel Griffin figyelmét. A kriptokrach és a számtalan negatív hír ellenére a Bitcoin minden alkalommal, amikor rövid időre átlépte a 16 000 dolláros minimumot, megugrott, és makacsul 16 000 és 17 000 dollár között kereskedett. Szinte hihetetlen, hogy 2023-ban a trend nem hogy folytatódott, hanm az árfolyam teljesen ellenkező irányba indult el. Január 7-e óta 35%-kal 23 000 dollárra emelkedett az árfolyam miközben továbbra is egymást követték a kriptocégek csődjei, és a folyamatban lévő csődeljárásokból érkező hírek.

„Ez nagyon gyanús” – nyilatkozott Griffin a Fortune-nak. „Ugyanaz a mechanizmus, amelyet 2017-ben láttunk, most is érvényesülhet a Bitcoin piacon.”

Griffin számára az a mód, ahogyan a rendes körülmények között rendkívül ingadozó Bitcoin a legviharosabb időkben nyugodt és stabil lett, egy olyan forgatókönyvet mutat be, ahol a piacot manipulálják, hogy együtt dolgozva támogassák és mozgassák az árát.

A kriptomanipulátorok a minimumon szeretnék megszerezni az érméket. A rendkívül negatív hangulat idején pedig gyanúsan szilárd alsó támaszokat láttunk a Bitcoin esetében  – tette hozzá Griffin.

Szakértők szerint nincs ok az aggodalomra az USDT miatt

Fontos megjegyezni, hogy ezidáig nem sikerült tényleges bizonyítékot felmutatni a piaci manipulációra. A jelenlegi piac pedig már még nagyobb, mint a 6 évvel ezelőtti , így nehezebb az adatok kiásása. A kifinomult játékosok pedig mára már szakértők személyazonosságuk elrejtésében.

Számos szakértő, aki napról napra követi a kriptokereskedést, azonban nem látja az árak manipulációját. Sokkal inkább egy jól működő piacot látnak maguk előtt.

„Nem látom a bennfentesek összecsapását” – mondja Andrew Thurman, a Nansen Blockchain elemzője.

A Bitcoin ármozgásai természetüknél fogva közismerten ciklikusak. Ezért gyakran a legjobb magyarázat a legunalmasabb. Ebben az esetben a Bitcoin ára azért emelkedik most, mert több a vevő, mint az eladó. Ha volt is valami korábban, azt olyan mára már elbukott játékosok okozták, mint a Celsius és az FTX, akik pont hogy eladták a Bitcoint, és lenyomták az árakat, hogy saját érméiket nyomják fel.

Ezzel egyetért Vetle Lunde, a norvég Arcane Research kriptoadatelemző cég vezető elemzője is.

„Nem látok olyan csoportot, amely mesterségesen fenn tudná tartaná az árakat. Most épphogy kiegyensúlyozott a dinamika a kereskedésben. Az FTX összeomlását követő kényszerértékesítés már felszívódott, így már nem kerül sor további likvidációra.”

Altcoin hírek

Elindult a Djed, a Cardano saját decentralizált stabilcoinja. A Djed stabilcoin több mint egy év fejlesztés után elindult a Cardano blokkláncon. Az élesítésre tehát azután kerül sor, hogy a tesztnet tavaly május elején már elérhetővé vált mindenki számára.

A Djed stabilcoint úgy tervezték meg, hogy értéke mindig közelítsen az amerikai dollárhoz, és fedezetként mögötte a Cardano natív kriptopénzének, az ADA tokennek a többlete áll.

Az ADA az egyik legjobban teljesítő fő kriptovaluta a piacon. A DJED térnyerése magára a Cardano növekvő hasznosságára is utal, jelezve annak lehetőségét, hogy az ADA az idei év egyik legnagyobb nyertese lehet a piacon.

Az RSI az elmúlt néhány hétben 70 pontral ugrott, és ott is marad, jelezve a folyamatos pozitív lendületet.

Az RSI az elmúlt néhány hétben 70 pontra ugrott, és ott is maradt, jelezve a folyamatos pozitív lendületet. Még ígéretesebb, hogy az érme 30 napos mozgóátlaga (piros) egyre közelebb kerül  a 200 napos hosszútávú mozgóátlaghoz (kék). Ha átlépné a hosszabb távú átlagot, ez létrehozná az aranykereszt alakzatot, ami potenciálisan még nagyobb kitörést okozna az ADA grafikonján.


A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!