A PayPal jegelte stabilcoin projektjét a Paxos botránya miatt

A PayPal váratlanul mellékvágányra terelte a korábban nagy lelkesedéssel beharangozott stabilcoin projektjét. A rendelkezésre álló információk szerint a döntés hátterében szabályozói beavatkozás áll.

A PayPal 2022 januárjában jelentette be, hogy saját stabil érme bevezetését fontolgatja. A cég nem sokáig tétlenkedett és a Paxos technológiai vállalattal együttműködve hozzá is látott az ötlet megvalósításához.

Napvilágot látott azonban egy friss jelentés, amelyből kiderült, hogy a New York Department of Financial Services vizsgálat alá vette a Paxos-t. Ez a hír komoly érvágásként érhette a PayPal-t, ugyanis az értesülések szerint az elkövetkezendő hetekben került volna kibocsátásra a stabilcoin.

„Jelen pillanatban ismerkedünk a stabilcoinokban rejlő lehetőségekkel. A fejlesztői folyamat során természetesen kooperálni fogunk az illetékes szabályozó szervekkel”, magyarázta a fintech óriás szóvivője.

A PayPal korábbi beszámolói alapján egy olyan stabil érmét szeretne létrehozni, amely értéke egy az egyben az amerikai dollárhoz lenne kötve. Ebben lett volna többek között segítségére a Paxos, ugyanis a vállalat hivatalos BitLicense-szel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy törvényszerűen végez virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenységet.

A Paxos ez idáig nem reagált a kivizsgáláshoz kötődő vádakra, illetve a PayPal-el való partnerségére vonatkozóan sem nyilatkozott.

Ugyanakkor, egy február 9-ei tweetben a Paxos tisztázta az Amerikai Valutaszabályozó Hivatalhoz fűződő viszonyát. Az amerikai OCC (Office of the Comptroller of the Currency) a múltban banki alapító okiratot adott a vállalatnak, amely egy botrány miatt könnyen veszélybe kerülhet. Ennek fényében biztosították arról ügyfeleiket, hogy nincs semmiféle okuk az aggodalomra és továbbra is együtt dolgoznak a hivatallal.

Az, hogy mi lesz a sorsa ennek következtében a PayPal stabilcoinjának, egyelőre a jövő zenéje.