A PayPal korábbi vezérigazgatója szerint nem várható drámai áremelkedés a bitcoin háza táján

Peter Thiel, a PayPal korábbi vezérigazgatója és a Founders Fund társalapítója megerősítette, hogy továbbra is birtokol bitcoint (BTC), noha némi fenntartással nyilatkozott a kriptovaluta jövőjének árpotenciáljával kapcsolatban. Thiel minderről egy friss interjúban nyilatkozott, melyet a CNBC műsorvezetője, Andrew Ross Sorkin készített vele az Aspen Ideas Festivalon.

Thiel nyilatkozata

„Még mindig tartok valamennyit. De nem vettem annyit, amennyit kellett volna” – mondta az interjú során Thiel, arra célozva, hogy nem realizálta teljes mértékben a bitcoinból BTC Price BTC Price származó profitot.

A technológiai innovátor ugyanakkor kifejezte bizonytalanságát a bitcoin árfolyamának további drámai emelkedésével kapcsolatban:

„Nem vagyok biztos benne, hogy ennyire drámaian fog emelkedni a jövőben” – ezzel azokra a spekulációkra célzott, amelyek újabb jelentős áremelkedésre számítanak.

Thiel Bitcoin Iránti Elkötelezettsége

A Reuters jelentése szerint Thiel vezetésével a Founders Fund tavaly 100 millió dollárt fektetett be Bitcoinba, amikor az ár még 30 000 dollár alatt volt. A cég már 2014-ben elkezdett bitcoinba invesztálni, és jelentős nyereséget realizált a 2022-es piaci korrekció előtt.

Bár Thiel kifejezte kételyeit a Bitcoin árfolyamának hosszú távú növekedési potenciáljával kapcsolatban, hosszú ideje támogatója a kriptovalutának. A 2021-es bikapiac idején például kifejezte sajnálatát, hogy nem fektetett be többet BTC-be, amikor az árfolyam gyors emelkedésnek indult.

Az FBI is „szereti” a bitcoint

Az egykori PayPal vezér azt is kifejtette az interjú során, hogy a bitcoin sorsa nem alakult úgy, ahogy eredetileg elképzelte:

„Amiről kevésbé vagyok meggyőződve, az a Bitcoin ideológiai alapító víziója, mint cypherpunk, kripto-anarchista, libertariánus, anti-centralizált kormányzati dolog.”

Thiel számára ugyanis ez az elképzelés volt igazán vonzó, amikor először találkozott a bitcoinnal. Most viszont úgy gondolja, hogy a BTC „nem igazán működik így”.

„Amikor az FBI emberei azt mondják nekem, hogy sokkal inkább szeretnék, ha a bűnözők bitcoint használnának, mint 100 dolláros bankjegyeket, az arra utal, hogy talán nem pontosan úgy működik, ahogy kellett volna.”

Azonban a bitcoin központi, engedély nélküli és decentralizált főkönyvnek lett tervezve, és a tranzakciókat sosem tervezték teljesen nyomkövetés nélkülinek, a Moneróval és más adatvédelmi fókuszú hálózatokkal ellentétben.