Egy felmérés szerint a salvadori lakosság 12%-a vásárolt Bitcoinnal 2023-ban

A salvadori José Simeón Cañas egyetem felmérése szerint az ország polgárainak 12%-a használta a Bitcoint az év során vásárlásara, míg 6,8%-uk gondolja úgy, hogy a BTC használata javítja családja anyagi helyzetét.

A felmérést 2023 decemberében végezték 1280 válaszadó bevonásával. Ebből kiderült, hogy mindössze 12% erősítette meg, hogy az év folyamán használt BTC-t vásárlásra. A megkérdezettek 22%-a élelmiszervásárlásra, míg 20%-a állítja, hogy szupermarketben való fizetésre is használta. Arra a kérdésre pedig, hogy legalább 50 alkalommal használták-e a digitálist eszközt, csupán 2% válaszolt igennel. Ezzel szemben 18% csak egyszer használta azt az elmúlt év során.

A felmérés eredményei továbbá megmutatják, hogy mindössze 6,8% gondolja úgy, hogy a BTC törvényes fizetőeszközként való bevezetésével az országban 2023-ra javult a családok megélhetése. A megkérdezettek 77%-a számára a Bitcoin mint törvényes fizetőeszköz nem változtatja meg a családja helyzetét. A válaszadók mindössze 3%-a állította, hogy még soha nem használta a Bitcoint.

Arra a kérdésre, hogy a Bitcoin törvényes fizetőeszközként javította-e az ország gazdaságát 2023-ban, az eredmények eltérőek voltak. 52% nyilatkozta azt, hogy nem lát semmilyen változást, 16% látott javulást, 18% pedig romlást.

A Bitcoin 2021 szeptembere óta törvényes fizetőeszköz a közép-amerikai országban, de a jelek szerint a használata még mindig alacsony szinten van a hagyományos fizetési módokhoz képest.

Egy másik kutatás, amelyről beszámoltunk azt mutata, hogy az ország lakosságának kevesebb mint 2%-a rendelkezik Bitcoinnal. Az adatok szerint a 6,36 millió lakosú Salvadorban körülbelül 109 175 embernek van BTC-je, ami körülbelül 1,72%-nak felel meg.

2024 első negyedévére Salvador megígérte, hogy elindítja a Bitcoin alapú államkötvényeket. Bukele célja ezzel az, hogy a Bitcoin alapú kötvények révén 1 milliárd dollárt gyűjtsön össze. Ennek révén szeretne megalapozni egy olyan Bitcoin bányászati iparágat, amely kizárólag megújuló energiára támaszkodik, beleértve az ország aktív vulkánjai által termelt energiát is.