A salvadori vállalkozások 14%-a használja a bitcoint – ez kevés vagy sok?

El Salvador 2021 szeptemberében történelmet írt azzal, hogy az első országként ismerte el hivatalosan a Bitcoint törvényes fizetőeszközként. De vajon használják is?

A Salvadori Kereskedelmi Kamara legutóbbi felmérése szerint az el salvadori vállalkozások lassan alkalmazkodnak az új rendszerhez, amiben a Bitcoint törvényes fizetőeszközként ismeri el az ország.

A január 15. és február 9. között megkérdezett 337 vállalat közül csak 14% mondta azt, hogy a Bitcoin-törvény hatálybalépése óta folytatott tranzakciót Bitcoinnal. A cégek több mint 90%-a jelezte azonban, hogy a Bitcoin bevezetése az országban csekély hatással volt eladásaikra. A megkérdezett cégek 71 százaléka mikro- vagy kisvállalkozás, 13 százalékuk középvállalkozás, 16 százaléka pedig nagyvállalat volt.

Míg az alacsony elfogadási arány a felszínen elkeserítőnek tűnhet, ne felejtsük el, hogy El Salvador 2001 óta az Egyesült Államok dollárját használja fizetőeszközként. Más feltörekvő gazdaságok valutáitól eltérően Salvador elsődleges csereeszköze tehát egyáltalán nem hajlamos a dollárral szembeni árfolyam ingadozására. És még ebben a piaci környezetben is az országban minden tizedik vállalkozása számolt be arról, hogy a Bitcoint használta tranzaktálásra az elmúlt öt hónap során.

Nayib Bukele salvadori elnök a Bitcoint a gazdasági növekedési stratégiájának középpontjába helyezte. Még akkor is, ha az olyan intézmények, mint a Nemzetközi Valutaalap és a Moody’s Investors Service óva intették őket a bitcointól. Januárban a Moody’s elemzője, Jaime Reusche úgy vélekedett, hogy Bukele Bitcoin hazárdírozása alááshatja országa hitelkilátásait.

Ennek ellenére Salvador 1 milliárd dollár értékű Bitcoin-kötvények kibocsátásával halad előre kriptostratégiájában. Vulkánkötvényként is ismert értékpapír eladásból befolyt összeget a Bitcoin City finanszírozására fordítják. A Bitcoin City egy teljesen működő metropolisz, amely geotermikus energiát hasznosít a digitális eszköz bányászatára.

Bukele a tervek szerint felszólal a közelgő Bitcoin 2022 konferencián, ahol „hatalmas meglepetést” ígért.

Forrás: Cointelegraph