A Moody’s szerint Salvador Bitcoin vásárlása növeli az államcsőd kockázatát

A Bitcoin mint hivatalos fizetőeszköz bevezetése Salvadorban továbbra is komoly támadásokat kap. A nemzetközi hitelminősítők azóta is szoros ellenőrzés alatt tartják a közép-amerikai ország elnökét, Nayib Bukele-t és Salvador kriptopénzzel való üzletelését.

Most a Moody’s hitelminősítő ügynökség figyelmeztetett arra, hogyha folytatódik Salvador Bitcoin felhalmozása, az továbbrontja majd az ország pénzügyi kockázatát. Ugyanis Nayib Bukele elnök kormányának a múltban is voltak már likviditási problémái. Ez a Bitcoin kereskedést “meglehetősen kockázatossáteszi a Moody’s elemzője, Jaime Reusche szerint.

Becslések szerint Salvador jelenleg körülbelül 1391 Bitcoint birtokol. “De ha ez a szám sokkal magasabb lesz, akkor az még nagyobb kockázatot jelent a visszafizetés szempontjából és a kibocsátó költségvetési profiljára nézve” – jelentette ki Reusche.

Salvador 800 millió dolláros kötvénye

Salvador turizmus

A Bloomberg szerint Salvador 800 millió dollár értékben rendelkezik kötvénnyel, amely 2023 januárjában jár le. A Moody’s ráadásul tavaly júliusban CAA1-re rontotta az ország hitelminősítését. Ez azt jelzi, hogy az országban nagyon nagy esélye van arra, hogy nem tudja teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit.

A leminősítés indoklásának részeként a hitelminősítő a “kihívásokkal teli törlesztési ütemtervet“, valamint “a politikai döntéshozatal minőségének romlását” említette.

Tavaly az ország a Bitcoint törvényes fizetőeszközzé nyilvánította, novemberben pedig bejelentette, hogy a Blockstream vállalaton keresztül 1 milliárd dollár értékű, 10 éves futamidejű Bitcoin-kötvényt bocsát ki. A kriptokötvények segíthetnek a nemzetnek az adósság törlesztésében – derült ki a Moodys elemzéséből:

“Hacsak a Bitcoin-kötvények nem kapnak nagyon jó fogadtatást és túljegyzést, azt látjuk, hogy egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hagyományos piaci kötvényeik átstrukturálására lesz szükség”.

A közép-amerikai ország 1 milliárd dollárt szeretne bevonni ezeken a Bitcoin-kötvényeken keresztül. Ezek idén februárban és márciusban jelennek majd meg a piacon. A pénzt egyrészt a Bitcoin City építésére, másrészt további Bitcoin vásárlásokra fordítják majd.

Korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is óva intette Salvadort a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való használatától. Mondván, hogy a lépés kockázatot jelent a pénzügyi rendszerre nézve.

Az IMF azonban elismerte, hogy a Bitcoin és a kriptovaluták megkönnyíthetik a hatékony fizetést, de elismerte, hogy törvényes fizetőeszközzé nyilvánításuk potenciálisan alááshatja a pénzügyi stabilitást.

“Tekintettel a Bitcoin magas áringadozására, a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való használata jelentős kockázatokkal jár a pénzügyi integritásra és a pénzügyi stabilitásra nézve. Használata költségvetési függő kötelezettségeket is eredményez” – foglalta össze az IMF.