A Solana validátorok egy második újraindítási kísérletet tesznek a befagyott tranzakciók feldolgozására

A Solana hálózat lefagyása szombaton folytatódott, miközben a validátorok egy második újraindítási kísérletre készültek, amely reményeik szerint helyreállítja a blokklánc szolgáltatását. Azonban még mindig nem világos, mi okozta a szolgáltatás kiesését.

Amerikai keleti idő szerint szombat estére a Solana infrastruktúráját működtető validátorok már arra a következtetésre jutottak, hogy a lánc helyreállításának legjobb módja az újraindítás szinkronizálása és a lánc forkolása lenne. Az első újraindítási kísérletet elvetették. Ugyanis a validátorok rájöttek, hogy rossz pontot választottak az újraindításhoz, és így ez tovább növelte a késedelmet.

A lassú tranzakció feldolgozással kezdődő problémák a Solana hálózat tevékenységének majdnem teljes leállásába torkolltak, mondták a validátorok és a fejlesztők a hírportáloknak. A lánc blokkgenerálása leállt, a tranzakciókat nem dolgozzák fel és nem is érvényesítik.

A lánc felhasználói számára ez azt jelenti, hogy nem tudnak tranzakciókat indítani. A blokkláncon lévő kriptoeszközeik mozdíthatatlanok, be vannak fagyasztva, amíg a kritikus backend infrastruktúra újra online nem lesz.

A Solana ökoszisztémában még órákkal a probléma bekövetkezése után is keresik a kiváltó okokat. Az egyik vezető elmélet szerint egy “kövér blokk” tette tönkre a blokklánc mechanikáját. Meg kell azonban jegyezni, hogy a hálózat nem sokkal a problémák kezdete előtt egy frissített verzióra váltott.

A cikk írásakor a Solana Labs fejlesztőivel együttműködve a validátorok ismét megpróbálták újraindítani a láncot, és a teljes staking mintegy 70%-át birtokló validátorokat sikerült a lépés mögé állítaniuk. A hálózatnak azonban 80%-os szupertöbbségre van szüksége a folytatáshoz.