Spanyol óriásbank is belép a kriptovaluták piacára

  • 26
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Akinek valaha volt már dolga Spanyolországban vagy spanyol nyelvterületen, annak biztosan ismerős a második legnagyobb spanyol bank, a BBVA neve. A közel 840 milliárd dollár értékű pénzügyi eszközt kezelő pénzintézet a legújabb a sorban, amelyik a kriptovaluták felé akar nyitni. Az információ nem megerősített, két bennfentes forrás számolt be erről a tervről az egyik nagy nemzetközi portálnak. A terv szerint a BBVA is belép a kriptovaluták piacára.

A BBVA és a kriptók világa

A bank a tervek szerint Svájcban fogja az első “kibocsátást” elvégezni (ha lehet ezt így hívni). Azért itt, mert ez az egyik olyan állam Európában, ahol már valamennyire átfogó keretrendszer kidolgozásra került a digitális pénzeszközökkel kapcsolatban. Az is kiderült a napvilágra került információkból, hogy az egész Európára kiterjesztett kriptó szolgáltatás elindítása valamikor jövőre, akár már januárban is megtörténhet. És a források egyértelművé tették azt is, hogy amit a BBVA végre fog hajtani 2021-ben az egyértelműen egy “offering” lesz, nem csak ilyen megoldás elfogadása, kezelése.

Blokklánc BBVA

Valószínűleg a BBVA megoldása hasonló lesz ahhoz, mint amit a Gazprombank hajtott végre. Anno a Gazprombank svájci leányvállalata már beszállt a kriptokereskedelembe Svájcban a SILO névre hallgató megoldás alapján. És ezt fogja a BBVA is használni. A szálak pedig nagyon összevágnak, hiszen ha lehet hinni a forrásoknak, akkor a BBVA még hónapokkal ezelőtt kezdett dolgozni a SILO platform integrálásán. Ez amúgy a svájci kriptós cég, a METACO és az Avaloq termékének számít. A METACO ugyanilyen integráción dolgozik a Standard Chartered esetében is. A híreket mindenesetre a helyén kell kezelni, mert sem a BBVA, sem egyik érintett cég sem erősítette meg, hogy ténylegesen zajlanak ezek a folyamatok.

Várjuk a híreket

De a találgatásokat lehet fokozni, hiszen ahány forrás, annyi vélemény. Egy bennfentes szerint már karácsony környékén napvilágra kerülhetnek hivatalos tervek és álláspont is arról, hogy a BBVA is belép a kriptók piacára és miként. Azért megy lassan a dolog, mert belső és külső szabályozási kérdéseket is meg kell valamilyen módon oldani, mielőtt a nyilvánosság elé léphetnek a tervvel. Úgy tűnik tehát, hogy a folyamat most már nem fog megállni. Nem csak kisebb bankok, de a legnagyobbak is be fognak lépni a kriptók piacára. A BBVA mondjuk nem lenne új szereplő, hiszen már 2018-ban is jöttek hírek a spanyoloktól, hogy az első pénzügyi intézményként kombináltak nyilvános és privát blokkláncokat egy 2018. júliusi tranzakcióban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.