A Gazprombank beléphet a kriptovaluták piacára Svájcban

A Gazprombank és a bitcoin

Oroszország egyik legnagyobb bankjának számít a Gazprombank, több száz bankfiókkal szerte az országban. Többször hallhattuk már a nevét különféle szankciók kapcsán, amelyeket az Egyesült Államok léptetett életbe ellene, először még 2014-ben. Most azonban teljesen más témában került a híradásokba. A közel 64 milliárd dolláros vagyonnal bíró Gazprombank ugyanis svájci leányvállalatán keresztül elkezdheti kriptovaluták kereskedését a közeljövőben.

A svájci lehetőségek

Ez azután vált lehetségessé, hogy a Svájci Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (FINMA) jóváhagyta, hogy ilyen jellegű szolgáltatást is nyújtson a pénzintézet. Innentől kezdve tehát céges és intézményi ügyfelek számára lehetséges a kriptoszámlák nyitása és kezelése a Gazprombanknál is. Roman Abdulin, a svájci leányvállalat vezérigazgatója úgy vélte, ez egy hatalmas lépés a bank számára, hiszen a digitális eszközök kereskedelme egyre fontosabb ügyfeleik és a világgazdaság számára is.

A hivatalos közlemény szerint egyébként a mostani lépés azt jelenti, hogy egy kiválasztott ügyfélkor már vásárolhat, értékesíthet és tárolhat is kriptovalutákat az alapvetően teljesen hagyományos banknak számító Gazprombank számláin.

Bitcoin és Gazprom
Forrás: fintechnews.ch

Egyes pénzügyi szakértők mindenesetre ezt a lépést hasonlónak látják, mint Irán nemrégiben hozott törvénymódosítását is. Abban Irán ugyebár állami szintre emelte a bitcoin felvásárlását és az import ilyen finanszírozását. Most Oroszország valószínűleg ugyanilyen irányba igyekszik elmozdulni, hogy alternatív pénzeszközöket is használhasson, amikor a dollár vagy éppen más fiat pénzek nem használhatóak valamiért. Ez pedig további pénzügyi függetlenséget biztosíthat az ország számára, hiszen itt nem csak egy specifikus bankról beszélünk, hanem az egyik legnagyobb orosz állami bankról, amelynek igazgatótanácsában egy egykori energiaügyi miniszter is helyet foglal.

És hogy miért Svájc?

A bankrendszeréről híres európai ország már régóta igyekszik megfelelő környezetet teremteni a kriptovaluták teljes bevezetéséhez és szabad kereskedelméhez. Ennek érdekében fogadták el még szeptemberben az ún. “Blokklánc Törvényt“, ami valójában nem egy törvény, hanem pénzügyi és vállalati törvények módosításának csomagja. A törvénycsomag ellenállás nélkül ment végig a svájci parlamenten és valószínűleg 2021-től már életbe is lép. Ezzel pedig a Svájci Blokklánc Szövetség elnöke szerint Svájc fog a világ egyik legfejlettebb szabályozó környezetével rendelkezni a kriptovalutákra vonatkozóan. És hogy nem a levegőbe beszélnek, annak tökéletes jele, hogy most a Gazprombank kriptovaluták kereskedelmére kapott engedélyt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.