A Square ellenzi a FinCEN kriptovaluta tranzakciókra vonatkozó tervezett szigorításait

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A fizetési szolgáltatásokat nyújtó Square ellenzi a kriptovaluta tranzakciókra vonatkozó tervezett szigorításokat, mivel az új amerikai szabályozás hátrányosan érintené a kriptovaluta használatot és az ország bűnüldözési képességét is korlátozná.

Nem támogatja a Square a FinCEN javaslatát

Az amerikai Pénzügyi Bűncselekményekkel Foglalkozó Hálózat (FinCEN) a kriptovaluta tranzakciókra vonatkozóan szigorúbb szabályok bevezetését tervezi. Nem meglepő módon több fizetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatnak sem tetszik az új jogszabálymódosító javaslat. Köztük az amerikai Square sem ért egyet a hatóság által javasolt szigorításokkal.

A Square január 4-én egy levelet címzett a FinCEN-nek, amelyet a weboldalukon is közzétettek. A levélben a cég hosszasan, pontokba szedve taglalja, hogy miért nem értenek egyet a módosítási javaslattal. Kifogásolják például azt, hogy a nyilvántartás vezetésére és a jelentéstételre vonatkozóan jóval szigorúbb követelményeket vezetne be a hatóság, mint ahogy az a hagyományos készpénzes tranzakciók esetében jelenleg elvárt.

Amennyiben az új szabályok elfogadásra kerülnének, a Square-nek olyan személyekről is adatot kellene gyűjtenie, akik nem veszik igénybe a Square szolgáltatásait és még csak nem is kerültek regisztrálásra a cég ügyfeleiként. A kriptovaluta tranzakcióban részt vevő másik félre vonatkozóan a név és a cím adatok rögzítését és az azokról történő jelentéstételt nem szabadna előírni a Square szerint, hiszen ezek a készpénz esetén sem kötelezőek.

A vállalat egyértelműen azon a véleményen van, hogy a javasolt módosítások elriasztanák a felhasználókat a szabályozott kriptovaluta tranzakciós szolgáltatásoktól. Épp ezért a felhasználók kénytelenek lennének kevésbé felügyelt tárcákat és kriptovaluta szolgáltatásokat igénybe venni, természetesen az Egyesült Államokon kívül. Végső soron ez azt jelentené, hogy a FinCEN-nek még a mostaninál is kevésbé rálátása lenne a kriptovaluta tranzakciókra.

A FinCEN-nek mindenképpen egy elvi alapú megközelítést javasol a Square, mivel a jelenlegi javaslattal pont az ellenkezőjét érné el a hatóság, mint amit eredetileg szerettek volna. Az új szabályozás korlátozná az ország bűnüldözési képességét, valamint hátrányosan érintené a jelenleg felfelé ívelő kriptovaluta használatot is. Emellett a javaslat indokolatlanul megterhelő, ami rengeteg gyakorlati problémát is felvetne a későbbiekben.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.