Elon Musk bedöntötte a BTC árfolyamát – a Tesla felfüggeszti a Bitcoin fizetéseket

A Tesla döntése, miszerint felfüggeszti a Bitcoin fizetőeszközként való elfogadását, a Twitteren a kriptoközösséget az őrületbe kergette, egyesesek szerint Musk pump and dump-ra játszott. A hír hatására a ma hajnali órákban egészen 46 600 dollárig zuhant a BTC árfolyama. 

A Tesla feje, Elon Musk kijelentése drámai hatással volt a piacra. A milliárdosnak sokan nekimentek a közösségi médiában, miután május 13-án a Tesla és Musk bejelentette, hogy a “fosszilis tüzelőanyagok, különösen a szén Bitcoin bányászathoz és tranzakciókhoz történő, gyorsan növekvő felhasználásával kapcsolatos aggodalmak miatt” felfüggesztette a BTC elfogadását az elektromos autókért való fizetéshez.

A hírre válaszul a Bitcoin árfolyama kevesebb mint három óra alatt 15%-ot esett, 55 000 dollárról 46 600 dollárra. A Tesla március végi döntése, miszerint elfogadja a BTC-t a járműveiért, fontos tényezőnek számított a Bitcoin legutóbbi, április közepén elért történelmi csúcshoz, amikoris 64 863 dolláron kereskedtek egyetlen kriptovalutával.

Pump and dump-pal vádolják Muskot

Sok csalódott bitcoinos most azzal vádolja az autógyártót és annak vezérigazgatóját, hogy egy jól kidolgozott pump and dump-ot hajtottak végre. Azaz felnyomták a BTC árát, majd eladták, most pedig bedobták ezt csontot, aminek hatására az árfolyam zuhanni kezdett.

Egy vészhelyzeti sajtótájékoztatón a néhai kriptokereskedő és a Barstool Sports alapítója, Dave Portnoy azt állította:

“[Musk] úgy rángatja a karokat, mint Óz, a nagy varázsló a kriptókon, és mindenki követi minden mozdulatát – a Dogecoint felfelé küldi, a Bitcoint lefelé, ez baromság […] Elon, felelősséggel tartozol, amikor az egyik pillanatban azt mondod, hogy vegyél valamit, a következőben pedig nem – ez az emberek jövőjével és vagyonával való játszadozás. Hogyan tudsz együtt élni ezzel?”

Adrian Przelozny, az Independent Reserve vezérigazgatója azt mondta, hogy a Tesla lépése “kiábrándító. Azonban láthattuk már, hogy a Bitcoin mindenféle negatív híresztelést kapott az évek során, például a kormányok betiltották a használatát. Ennek ellenére a Bitcoin mindig talpra állt és új csúcsokat döntött meg.”

Mások azonban jó vásárlási lehetőségként élték meg a BTC árfolyamesését. A Morgan Creek Digital alapítója, Anthony Pompliano meg is köszönte Musk-nak, hogy leverte az árakat. Többen bevásároltak a kriptovalutából, míg mások pánikszerűen eladták azt.

A ma hajnali sokk után a BTC némiképp magára talált, a cikk írásakor 51 265 dolláron kereskednek a kriptopénzzel.

Miraa Christanto, a Messari munkatársa szkeptikusan nyilatkozott a Tesla döntésének hosszú távú hatásairól, hangsúlyozva, hogy a Teslának még mindig van Bitcoinja. Szerinte a Bitcoin bányászat környezetre gyakorolt hatásaira hivatkozni ostobaság. Christanto megosztotta a Square pénzügyi szolgáltató egyik feljegyzését, miszerint a bányászati ágazat az olcsó megújuló villamosenergia felé veszi az irányt.