Kiderült, hol vette a Tesla a 1,5 milliárd dolláros bitcoin befektetését

Bár óriási hírverés és egy csaknem 20%-os árfolyamemelkedés követte a hónap elején a Tesla bejelentését, miszerint 1,5 milliárd dollár értékben vásároltak bitcoint, eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan hogy jutottak hozzá a kriptóhoz. Most azonban lekerült a lepel: a Tesla a Coinbase OTC részlegét használta, akik a tranzakciót napokon keresztül végezték el, jelentette a Block.

A Coinbase OTC részlege intézte a Tesla befektetését

A Tesla február legelején vásárolta bitcoin befektetést a Coinbase OTC részlegén keresztül. Ezt a tőzsde brókerügynökei a kereskedelmi algoritmusok segítségével jó pár napon keresztül végezték el, hogy elkerüljék a csúszásokat a piacon. A teljes tranzakciót több kisebb részre bontották fel, amelyeket különböző liquidity poolok között osztottak szét, hogy még jobban minimalizálják a bitcoin árára való hatást.

A Tesla ezzel összesen készpénzállományának csaknem 8%-t fektette bitcoinba. A SEC-nek benyújtott dokumentumban a döntést azzal magyarázták, hogy a bitcoin „nagyobb rugalmasságot biztosít számukra ahhoz, hogy tovább diverzifikálhassák és maximalizálhassák a készpénz hozamukat”.

A Tesla ebben a SEC-ben benyújtott jelentésben közölte azt is, hogy a jövőben lehetségesnek tartják a bitcoin elfogadását is termékeikért.

Kiderült, hol vette a Tesla a 1,5 milliárd dolláros bitcoin befektetését

A Coinbase számára nem volt ismeretlen egy olyan kaliberű megrendelés megvalósítása, mint amit a Tesla esetében végeztek el. A tőzsde OTC részlege volt felelős 2020 során a MicroStrategy több milliárd dolláros bitcoin befektetésének levezényléséért is. (Akik egyébként most, 2021-ben is újabb bitcoin vásárlásra készülnek). A részleg egyfajta ügynökségként funkcionál a tőzsdén belül, ahol jutalék fejében a tranzakciókat nem a tőzsdén, hanem közvetlenül a két fél között bonyolítják le.

A növekvő kriptó érdeklődés (részben a Tesla bejelentésének köszönhetően) a Coinbase növekedésében is meglátszik. 2021-re csaknem 43 millió fiókot regisztráltak az oldalon több mint 100 országból. 2020 közepén ez a szám kb. 35 milliót számlált. (Ebbe mind a kiskereskedelmi, mind az intézményi profilokat beleszámítják). És korántsem csak a fiókok száma nőtt: jelenleg csaknem 90 milliárd dollárnyi vagyoneszközért felelnek az oldalon. Az OTC részleg, amely most a Tesla befektetését is intézte, 2018 óta működik a Coinbase-nél.