A Three Arrows Capital alapítóira komoly börtönbüntetés várhat

A Three Arrows Capital, a nemrégiben váratlanul csődbe ment kriptovaluta fedezeti alap, alapítói súlyos börtönbüntetéstől tartanak. Minden okuk meg van az aggodalomra, hiszen ügyfeleik igencsak dühösek s a vesztüket kívánják. Az sem sokat segít a helyzeten, hogy a büntetés-végrehajtási szervek is a nyomukban vannak.

A szingapúri székhellyel rendelkező kriptobefektetési alapot Su Zhu és Kyle Davis alapították 2012-ben s az utóbbi 10 évben kifejezetten sikeresek voltak. Egészen pontosan 2022 június 27-ig, amikor is a cég vezetősége bejelentette, hogy a Brit-Virgin szigetek bírósága csődeljárást indított ellenük.

A kialakult medvepiaci körülményeket nevezték meg a probléma forrásának, ugyanis a Luna és az UST stabilcoinok elértéktelenedése 200 millió dolláros kárt okozott a vállalatnak.

Késő bánat ebgondolat – a Three Arrows Capital maga alatt vágja a fát

A két férfi a botrány kirobbanása után kámforrá vált és csak 5 héttel később, július végén kerültek elő. Ezt követően egy exkluzív interjúban nyilatkoztak az esetről és bocsánatot kértek a Three Arrows Capital hitelezőitől az okozott károkért.

Su Zhu bennfentes források szerint rendkívül tart attól, hogy neki és Kyle Davis-nek, illetve további munkatársaiknak „pénzbírsággal és börtönbüntetéssel” kell majd szembenézniük.

Three Arrows Capital Su Zhu Kyle Davies

A Bloomberg beszámolója alapján Zhu néhány hete önszántából tett tanúvallomást Thaiföldön. A jelentés szerint aggódik amiatt, hogy „a felszámoló kiterjedt hatásköre következtében drákói következményei lesznek a dolognak”. A Teneo, a Brit-Virgin szigetek által kijelölt tanácsadó cég, bonyolítja le a csődeljárást. A vállalat ügyvédei tagadják Zhu vádjait és hivatalos közleményükben biztosították a közvéleményt arról, hogy törvényszerűen járnak el az ügy kapcsán.

Ettől függetlenül, ügyvédek egy csoportja nemrég megvádolta azzal a két cégalapítót, hogy nem hajlandóak együttműködni a felszámolási eljárást intéző szervekkel. Mi több, miután elhagyták Szingapúrt, egyszerűen nincs hivatalos információ arról hol tartózkodnak – ha hihetünk a pletykáknak, Dubajban tengetik napjaikat.

A Three Arrows Capital összeomlása tovább rontott a kriptoszektor nem túl fényes helyzetén és olyan cégeket is magával rántott, mint a Voyager Digital vagy a BlockchainCom. A becslések alapján a kriptopiaci befektető nagyjából 3,5 milliárd dollárral tartozik 27 különböző cégnek.