Nem mozdult a BTC árfolyam a várható EKB kamatemelésre

Szemben a május 4-ei FED szigorítással, az Európai Központi Bank által ma bejelentett jövő hónapra várható kamatemelés eshetősége nem volt hatással a bitcoin árfolyamára.

A lépésre tíz év után először kerülhet sor, ezzel követve a többi vezető jegybank példáját. A 25 bázispontos döntés legfőbb okának Lagarde az Ukrajnában zajló háborút és az elszabadult inflációt jelölte meg, amit kontraproduktívan pont az EKB két évvel ezelőtt ezermilliárd eurósra duzzasztott könnyítési politikája okoz.

“A magas infláció mindannyiunk számára komoly kihívást jelent. A Kormányzótanács gondoskodik arról, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os célértékkhez… Júliusi monetáris politikai ülésünkön 25 bázisponttal fogjuk emelni kamatlábakat. És szeptemberben várhatóan ismét emelünk, ennek mértéke a középtávú inflációs előrejelzéstől függ. Ha a középtávú előrejelzés magas marad, vagy tovább emelkedik, akkor 25 bázispontnál magasabb kamatemelés lesz szükséges”mondta Christine Lagarde EKB-elnök.

Nem moccant a BTC az EKB bejelentésre

A múlt havi Terra-kavalkádnak és a FED kamatemelésnek köszönhető dump óta stabilizálódni látszik a bitcoin árfolyama a 29 000$ – 30 500$ tartományban. Amikor a FED bejelentette a fél bázispontos kamatemelését május 4-én, a bitcoin 40 ezer dollárról 36 ezer dollárig szakadt két nap leforgása alatt, majd erre pakolt rá a Terra stabilcoin fixárfolyamának bezuhanása és LUNA token közel 100%-os elértéktelenedése, ami május 12-ére 25 ezerig tolta a BTC-t. Onnan órák alatt fel is pattant és azóta a relatíve szűk 29k és 30,5k tartományban kereskedik. Ehhez jön a május vége óta tapasztalt három, fokozatosan gyengülő felszúrás 31,5k dollárig és fölé.

BTC árfolyam EKB kamatdöntés tükrében

BTCUSD, 4h, Bitstamp | TradingView

Mindenesetre, kétség ne férjen hozzá, mióta a BTC múlt év novemberében 69 ezer dollárig száguldott, majd ugyanezen hónap végén letörte a 60 ezer dolláros támaszt, azóta medvés előrejelzések és árfolyammozgások dominálnak. Elemzők szerint a medvepiac utolsó felvonása, ahogy a korábbi ciklusokban is lenni szokott, év vége felé várható, szóval addig maradhatnak az unalmas oldalazgatások, az erőszakos és nagy volumenű dumpok. A következő évtől viszont újra előtérbe kerül a bitcoin felezés narratívája, ami egy fundamentális árfelhajtó, ciklus-trigger faktor, a Bitcoin Lightning körüli fejlesztések felgyorsulása és a csatornákban elhelyezett BTC-k mennyiségének jelentős emelkedése miután egyre stabilabbá és felhasználóbarátabbá válnak a második rétegű alkalmazások, illetve egy vagy több – már az előző ciklusban is várt – bitcoin ETF indulás az Egyesült Államokban, hogy a levegőben logó nemzetállami és top500-as vállalati integrációt ne is említsük. Ezeket a pozitív faktorokat ellensúlyozhatná egy világméretű összehangolt támadás a bitcoin bányászat ellen az energiaintenzitás fals propagandájára építve, ami csak egy újabb gyenge kísérlet a Bitcoin hálózat kontroll alá helyezésére. Ezzel tandemben jelent veszélyt a Ripple ügyvezetője által indított és a Greenpeace által felkarolt #changethecode mozgalom, ami a Bitcoin konszenzus mechanizmusának kevésbé energiaintenzívre való állítását tűzte ki célul.

Egy másik keveset említett veszélyfaktor a kriptopiacra, az Ethereum hálózat konszenzusváltása proof-of-stake-re és a körülötte felgyülemlő ellentmondások, késések, potenciális drámák és félreértések. Ugyan az Ethereum piaci értéke május óta csökken a teljes kapitalizációhoz képest, de attól még 2020 óta egy komplett új ökoszisztéma épült ki rajta az NFT, GameFi és DeFi szegmensekkel. Ha a konszenzusváltás rosszul sül el, azt a befektetők óriási bizalomvesztésként érhetik meg, ami kihathat a többi blokkláncplatform, mint Cardano, Tron, Solana performanszára, egyben magával rántva a BTC árfolyamát it.

Borítókép: Hans-Jurgen Mager, Unsplash